Bedőlt lakáshitelek

Majdnem 150 ezer lakossági jelzáloghiteles tartozott 90 napon túl a bankjának tavaly október végén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint. A késedelmes hitelek állománya 983,2 milliárd forint volt, ami a teljes, 7475,4 milliárd forintos lakossági jelzáloghitel-állomány 13,2 százaléka.

Mind a nem teljesítő állomány, mind az ügyletszám emelkedett októberben szeptemberhez képest – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője.

Olvass tovább

Hitel végtörlesztés

Miután zöld lámpát kapott a kedvezményes végtörlesztés lehetősége, vad számolgatásba kezdtek az emberek. Többen úgy gondolják, a magas hazai forintkamatok miatt inkább valamelyik szomszédos országban veszik fel a végtörlesztésre szánt hitelt – írja a Bors.

A lap adatai szerint az osztrák hiteleket azon túl, hogy legendásan kedvező kamataik miatt választják egyre többen, a rugalmas feltételek is népszerűvé tették. A hazai bankoknál és a környező országoknál nemritkán 30-40 százalékkal olcsóbb kamatok jóval kedvezőbb törlesztőt eredményeznek, ennek köszönhetően hiteltípustól függően százezreket, akár milliókat is megtakaríthatunk!

Kilakoltatási moratórium – júliusi határidővel !

Az Országgyűlés szerdán július 1-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a lakáshitel-tartozások adósai számára. A képviselők 267 igen szavazattal, 29 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el a bírósági végrehajtásról szóló törvény ezt szabályozó módosítását.

A kormány és a kilakoltatási moratórium

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításában bízik mintegy 105 ezer bajba került család. A kormány tárgyal az április 15-i határidő újbóli kitolásáról, de nem biztos, hogy a jövőben minden adósra vonatkozik az állami védelem. Rettegnek a tartozásaikat visszafizetni nem tudó családok, hiszen alig két hónap múlva lejár a kilakoltatási moratórium. A kormány még nem hozott döntést a megoldásról, ám amíg ez nem születik meg, addig sem kerülhet senki utcára – ígérte Nagy Anna kormányszóvivő egy háttérbeszélgetésen.

Több mint százezer embert fenyeget kilakoltatás

Több mint százezer embert fenyeget kilakoltatás, ennyi ember ellen indult ugyanis végrehajtási eljárás – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője. Szanyi szerint rajtuk kívül még egymillió ember van, aki elmaradt a lakáshitel-törlesztéssel vagy közüzemi tartozása van. A kilakoltatási moratórium tavasszal jár le.

A legszegényebbekre fordított állami támogatás összege nagyságrendekkel csökkent, az MSZP ígérete szerint ha újra hatalomra kerül, ezt az összeget a GDP egy százaléka fölé viszi.

Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete – egy javaslat !

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete kimutatást készített a háztartásoknál lévő hitelállományról. Jelenleg körülbelül 7 ezer milliárd forint a lakosság által felvett hitel, melyből 5 ezer milliárd jelzálogfedezettel rendelkezik és ebből mintegy 3,5 ezer milliárd a lakáshitel – áll a szervezet közleményében.

A fentieket figyelembe véve az egyesület hangsúlyozza, hogy kizárólagosan a lakáshitelekre vonatkozó megoldás teljes mértékben elfogadhatatlan. Mint közleményükben fogalmaztak: nem jelent megoldást, ha csak szociális problémákra hivatkozó intézkedés (segítség, megmentés) történik, hiszen az tovább növeli a társadalmi ellentéteket és abszolút ellentétes az üzleti megfontolásokkal.