Deviza lakáshitel

„Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni, s ez visszamenőleges hatállyal, július 1.-től lesz érvényes. A devizahitelek legnagyobb problémája a forint gyengülése, addig a forinthitelesek az alapkamat emelésétől félhetnek. A jegybanki alapkamat növekedése ugyanis a forinthitelek kamatait is megemeli. „Mindössze 1 százaléknyi forintkamat-emelkedés már 7,5 százalékkal megnöveli egy 20 éves futamidejű forinthitel törlesztőrészletét, 2 százalékos kamatemelés pedig már 15 százaléknyi törlesztőrészlet-növekedést okoz. A 3 százalékos kamatemelkedés már ennél is komolyabban növelheti a forinthitelek kamatait, 22 százalékos drágulást okozva.

A kormány azért döntött így, mert az elmúlt hónapok folyamatos árfolyamváltozásai miatti törlesztőrészlet-növekedések következtében több százezer ember került kilátástalan helyzetbe. A szakemberek szerint, mivel a további eladósodás a nemzeti devizában történik, nem lesz árfolyamkockázat. Egyelőre azonban még sok a nyitott kérdés: például, hogy mi lesz a már elindított devizahitel ügyintézéssel. Az ingatlanpiacon fellendülést várnak a szakértők.”

Deviza lakáshitel esetén a hitel pénzneme euró  vagy svájci frank . Ennél a hitelformánál a törlesztőrészlet általában kedvezőbb,  mint a piaci kamatozású forint lakáshitelnél. A hitel forintba vehető fel,  törlesztő részlete is forintba történik, de az aktuális napi árfolyam alapján. Azonban az árfolyamváltozás nagy mértékben befolyásolja a törlesztő részletet.

A devizahitelek kamatlába jelenleg alacsonyabb, mint a forint hiteleké, ezért a devizahitelek aktuális törlesztő részlete alacsonyabb. A devizában nyilvántartott hitelek rendelkeznek azonban néhány olyan jellemzővel, amelyek további költségeket és kockázatot jelenthetnek az üzletfeleknek, az alábbiakban ezekre hívjuk fel a figyelmüket.

A deviza lakáshitel előnye az alacsony hitelkamat,  hátránya az árfolyamkockázat.  Bármilyen lakáscélra szabadon felhasználható, és gyors futamidővel rendelkezik.

Mit jelent a devizakockázat?
Amennyiben a forint árfolyama gyengül a svájci frankkal,  illetve euroval szemben (vagyis 1 svájci frankért/euroért a korábbinál több forintot kell fizetni), akkor a hitel törlesztőrészlete növekszik.  Amennyiben a forint árfolyama erősödik a svájci frankkal/euroval szemben (vagyis 1 svájci frankért/euroért a korábbinál kevesebb forintot kell fizetni),  akkor a hitel törlesztő részlet csökken,  ez a devizakockázat.

A deviza lakáshitel a következő célokra vehető igénybe:
Lakásépítésre egyösszegű folyósítással,  más ingatlanfedezettel.
Új és használt lakás vagy lakóház és építési telek vásárlására.
Lakásfelújításra,  bővítésre,  korszerűsítésre.
Más pénzintézettől felvett lakáscélú hitel kiváltására.

A hitelfolyósítás feltételei:

A hitelt 18 év feletti magánszemély veheti fel,  aki a futamidő végéig nem tölti be a 65. életévét.
A hitelfelvevő az lehet, aki állandó magyarországi lakcímmel és ingatlanfedezettel rendelkezik, valamint megfelel az adósminősítésnek. (Pozitív hitelbírálat.)
Bankszámla nyitás.
A hitelfedezeti ingatlan tulajdoni lapján a Bank jelzálogjogának széljegyen történő bejegyzése.
Ingatlanbiztosítás szükséges.
És sokszor még egyéb, fel nem sorolt feltételek.

Devizahitelek

Aktuális deviza árfolyamok:

Hungarian Forint Exchange Rate