Lakáshitel kiváltás

A lakáshitel kiváltás –  mint hitelcél arra vonatkozik,  ha az igénylőnek van meglévő, de számára  kedvezőtlen, –  lakáscélú hitele,  melyet  a kedvezőbb lakáshitellel kíván kiváltani. Ennek az ügylettípusnak kifejezetten az a célja, hogy az igénylő terheit csökkentse,  a kedvezőbb kondícióknak köszönhetően.  Ebből adódóan igénybevételének is csak akkor van értelme,  ha ezzel az igénylő jelentős pénzt takarít meg hosszútávon.  Természetesen ez a fajta refinanszírozás is csak jelzálog alapú lehet mint korábbi lakáshitele.

A döntésnél figyelembe kell venni az ügylet költségeit,  és csak akkor szabad a kiváltás mellett dönteni,  ha a kedvezőbb törlesztőrészletekből származó nyereség lefedi a kiváltás költségeit is.

Lakáshitel kiváltásnál fontos tudni,  hogy a legkedvezőbb kamatokat akkor lehet elérni,  ha a kiváltani kívánt lakáshitelünk az utolsó fél évben,  elmaradás nélkül volt fizetve.  Az elmaradt vagy  problémás fizetések esetén nehéz bankot találni aki  hitelt folyósítana.  Napjainkban már a bankok is egyre kisebb kockázatot vállalnak és, inkább nem foglalkoznak a problémás ügyfelekkel.

Fontos:  aki aktív BAR listás szereplő az nem igényelhet  hitel,  akkor sem,  ha esetleg a kiváltani kívánt lakáshitel pontosan, akár elmaradás nélkül volt fizetve.  Számukra olyan külföldi bank jöhet csak számításba aki nem vizsgálja a hitelfelvevő korábbi BAR minősítését.

Fontos:  a passzív BAR listások helyzete egy fokkal jobb, mivel legalább kaphatnak hitelt, de sokkal szigorúbb és kedvezőtlenebb feltételekkel.  A hitelkérelmeket alapos kivizsgálás előzi meg és általában elmondható, hogy kamatfelárral is számolni lehet.