Ennyi lakáshitelre van szükségünk egy 10 milliós lakáshoz

Ennyi lakáshitelre van szükségünk egy 10 milliós lakáshoz
A bankok egyre több ajánlatot tesznek közzé, hiszen a tavasz számukra is a hitelfelvételek időszaka. Az ingatlanok ebben az évszakban sokkal kelendőbbek. A szomorú téli napok után mindenkire jótékony hatással van a tavasz.

A bankok mellett természetesen egyéb cégek is kínálják a lakáshiteleiket. Nézzük meg, hogy hol, mire számíthatunk, ha éppen 10 millió forint hitelre van szükségünk, hogy álmaink otthonát megvásárolhassuk. Vidéken sokkal olcsóbbak a lakásárak, hiszen ezt az otthontérkép.hu oldalán is láthatjuk. Pécsen, Miskolcon vagy akár Mezőtúron már 10 000 000 Forint környékén saját lakást vásárolhatunk.

Fotó forrása: https://otthonterkep.hu
Fotó forrása: https://otthonterkep.hu

Ezt a hangulatos 51 négyzetméteres lakást Miskolcon kínálják eladásra 9 790 000 Forintért. A 2 szobás lakás felújított, így igazán már rá sem kell költeni, hanem csak be kell költözni. A lakás egyedi mérővel és műanyag nyílászárókkal felszerelt, így hidegebb idő esetén is megfizethető a fenntartása. Laminált parketta és járólap a burkolat, amely szintén nagy előnye ennek az újszerű otthonnak.

A 4 emeletes panelházban megtalálható lakás akár a fiatal pároknak is tökéletes életkezdési megoldást nyújt. Most nézzük meg, hogy milyen hitellehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy az ingatlant megvásárolhassuk.

Önerővel és önerő nélkül is lehet hitelt felvenni

Természetesen az önerő nélküli hiteleknél a megvásárolandó ingatlan mindenképpen fedezetül kell, hogy szolgáljon a szerződéskötés során.

Most nézzük meg, hogy egy 10 000 000 forintos hitelt 2 millió forint önerővel vagy önerő nélkül milyen költségek mellett és hol lehet felvenni.

Önerő nélkül így kaphatunk 10 milliót lakáshitelre

A K&H banknál a 10 millió forintos hitelt 20 évre önerő nélkül már 2,64% THM megfizetése mellett fel lehet venni. A törlesztőrészlet havonta 53 479 forint és a futamidő végéig összesen 12 834 907 forintot kell majd visszafizetni.

A Budapest Banknál ugyan ezekkel a feltételekkel 3,26% THM megfizetése mellett juthatunk hitelhez. 56 517 forint a havi törlesztő és a futamidő végére 13 564 000 forintot szükséges visszafizetni a banknak. A Fundamentánál is elérhető a lakáshitel.

A Megvalósítható Extra lakáshitel 6,10 % THM mellett vehető fel 18 évre és egy hónapra. A havi törlesztőrészlet 75 907 forint lesz és a hitel kamata fix évi 2,9%. Ez egy különleges kondíció, hiszen állami támogatás is igénybe vehető. A lakáshitelhez egy lakásszámla is tartozik, így a maximum 7 650 000 forint hitelt lehet felvenni, ehhez jön még a támogatás összege, és amit a lakásszámlán megtakarítunk.

Fix törlesztő egy kiszámítható jövőt jelent

Az előre rögzített törlesztőrészletek nagy segítséget nyújtanak, hiszen mindig tisztában vannak az ügyfelek azzal, hogy adott hónapban mekkora kölcsöntörlesztés áll előttük. Az állami támogatás maximalizálva van 72 000 forintban, de a megtakarításra 30%-os a támogatás mértéke. Ha a másik lehetőséget vesszük figyelembe és rendelkezik az igénylő 2 millió forintos önrésszel, akkor a Fundamenta Lakáshitel 8 500 000 forint esetén havonta 64 611 forintos törlesztőrészlettel indítható el. Itt szintén 7 650 000 forintos hitelt lehet felvenni és a fennmaradó rész pedig a lakásszámlán kerül összegyűjtésre a havi befizetések révén.

A K&H banknál a 8 millió forintos hitel havi törlesztőrészlete 42 783 forint és a futamidő végére összesen 10 267 930 forintot kell majd visszafizetni. A Budapest Banknál a 8 millió forintos hitelt 45 214 forintos törlesztőrészlete adják oda az igénylőknek és a futamidő végeztével összesen 10 851 230 forintot kell a banknak visszafizetni. A Budapest Bank Egyenlítő Piaci kamatozású hitele a lakáscélok megvalósításához nyújt megfelelő finanszírozási lehetőséget.

A törlesztőrészlet mindig attól függ, hogy mekkora a hitelösszeg, mennyire hosszú a futamidő és mekkora a kamat mértéke.

A Budapest Banknál lehetőség van a kamat mértékének csökkentésére, ha a banknál nyitunk egy fizetési számlát és a havonta beérkező jövedelmünket ide utaltatjuk. Ezen felül lehetőség van biztosítás megkötésére is, amely szintén csökkentheti a kamat mértékét.

Ennél a konstrukciónál a biztonsági tartalékok a fizetési számán halmozódnak és itt lehet elhelyezni a szabad pénzeszközöket is. A számlán tartott pénz után kedvezményt ad a bank, amely a hitelkamattal megegyezik. Így csökkenthető a teljes visszafizetendő összeg, a futamidő mértéke és a THM mértéke is. A K&H Banknál az Üzleti Feltételű lakáshitelt lehet felvenni, amely egy induló díj nélküli hitelkonstrukció.

Ha a csak kamattal konstrukciót választjuk, akkor nem fognak felszámolni értékbecslési díjat, szerződéskötési díjat, térképmásolat lekérdezési díjat, tulajdoni lap lekérdezési díjat. Azok az ügyfelek, akik az alacsony kamatokat kedvelik, nekik az induló díjas verziót kell választaniuk. Itt is lehetőség van az induló költségek csökkentésére, hiszen az akciós időszakokban a bank elengedi vagy visszatéríti az induló költségeket. Ennek a hitelnek van még egy nagy előnye, hogy a lakáshitelének – hitelkiváltására is tökéletes megoldást nyújt.

Fotó forrása: https://otthonterkep.hu
Fotó forrása: https://otthonterkep.hu

Lakáshitel tippek, így lesz olcsóbb

Minél rövidebb időszakra vesszük fel a hitelt a kamat annál jobban alakul, hiszen nem használjuk olyan sok ideig a bank pénzét. Érdemes minden kölcsönfelvétel előtt a családdal közösen összeülni és megbeszélni, hogy mekkora az az összeg, amelyet maximálisan a legnagyobb biztonsággal be tudnak vállalni kölcsöntörlesztésre.

Nagyon fontos, hogy a hitel mindig fizetve legyen, hiszen nagyon könnyen lehet hitelcsapdába kerülni. Szerződéskötés előtt mindig figyeljünk oda, hogy mit íratnak velünk alá a szerződésben. Nem szabad gyorsan és csak felületesen átolvasott szerződést aláírni, hiszen sok évre kötelezzük el magunkat a bank felé. Érdemes egy példányt elkérni a szerződésből és otthon a családdal együtt átolvasni, hogy tényleg mindennel tisztában legyünk mielőtt a bank ügyfeleivé válunk.

Energiahatékonysági hitel

Várhatóan októberétől lesz elérhető 0 százalékos kamattal az energiahatékonysági célú beruházásokhoz igényelhető, lakóépületeket érintő új hitel, amellyel több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósítható meg a következő években.

A program keretösszege 115 milliárd forint lesz, amely a kereslet függvényében 20 milliárd forinttal bővíthető. A hitel egyebek mellett igényelhető lesz a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére.

A keretből 105,2 milliárd forintot az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-8) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére, 9,41 milliárd forintot a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5) visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás terhére számolható el. A 20 milliárd forint összegű tartalékkeret a VEKOP-5 uniós forrás kimerülése esetén MFB saját forrásból, állami kamattámogatással fogja biztosítani.

Read more

NOK – állami piramisjáték?

Nemzeti Otthonteremtési Közösség – NOK
A kormány szerdán (Márc. 16) benyújtotta a parlementnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslatot. Eszerint a NOK-ba befizető tagok közül sorsolással választanák ki azokat, akik kamatmentes állami támogatást kapnak a lakásvásárlásukhoz. A benyújtott törvényjavaslatról már  (2016 márc. 18) szavazhat a parlament.

A közösséget egy szervező cég működtetné és az kezelné annak vagyonát is. A szervező Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, amelynek alaptőkéje legalább 100 millió forint. Egy szervező több közösséget is működtethet. A tagok szervezési díjat fizetnek a cégnek. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

A NOK konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. Az indoklás szerint a nok bevezetése lehetővé teszi a jelenlegi előtakarékossági konstrukciónál a hitelnyújtáshoz kapcsolódó támogatás kiváltását.

Read more

Lakáshitel törlesztés lakástakarékkal

Lakáshitel törlesztés lakástakarékkal

Nem csak ingatlan vásárlásra, vagy felújításra, de lakáshitel visszafizetésére is felhasználható a lakástakarék szerződés. De vajon kell-e ilyenkor előtörlesztési díjat fizetni a banknál? Mennyi idő alatt lehet ezt elintézni? A lakástakaréknál vagy a banknál kell intézni? És egyáltalán megéri-e az egész procedúra? Ezekre a kérdésekre szedték össze a választ a Bankmonitor elemzői.

A befektetéseket összehasonlító Bankmonitor azt mondja, ha az embernek manapság van kisebb-nagyobb félretett pénzösszege, talán a lakástakarék (LTP) az első dolog, aminek eszébe kellene jutnia. Szinte sehol másutt nem elérhető 10 százalék feletti hozam ekkora biztonság mellett. Persze ezért vállalni kell azt is, hogy a felvett pénzt csakis ingatlancélra használhatjuk fel. Vigyázat, ezt igazolni is kell!

Read more

Csak a jó ügyfelek kapnak lakáshitelt

Csak a jó ügyfelek kapnak lakáshitelt

Nagyon szűk az a kör, akik kaphatnak lakáshitelt – tudta meg az azenpenzem.hu. Más bankok felszámolják az ügynöki kapcsolataikat vagy visszatérnek jelzáloghitelezési piacra. Akinek pedig van pénze lakást venni, az a készpénzes fizetést választja.

Csak a legtehetősebb ügyfeleknek és a saját dolgozóinak ad lakáshitelt a Citibank – tudta meg az azenpenzem.hu. A válság kitörésekor a Citi abbahagyta a lakáshitelezést, most azonban visszatért, még ha csak részben is. 11,1 százalékos THM-mel adnak kölcsönt. A Citibank ügyvezető igazgatója, Hencz Éva a pénzügyi portál kérdésére elmondta: folyamatosan vizsgálják a piacot, és ha a helyzetet megfelelőnek ítélik, további nyitásra is számítani lehet.

Read more

Bedőlt lakáshitelek

Majdnem 150 ezer lakossági jelzáloghiteles tartozott 90 napon túl a bankjának tavaly október végén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint. A késedelmes hitelek állománya 983,2 milliárd forint volt, ami a teljes, 7475,4 milliárd forintos lakossági jelzáloghitel-állomány 13,2 százaléka.

Mind a nem teljesítő állomány, mind az ügyletszám emelkedett októberben szeptemberhez képest – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője.

Read more