Lakáshitel törlesztés lakástakarékkal

Lakáshitel törlesztés lakástakarékkal

Nem csak ingatlan vásárlásra, vagy felújításra, de lakáshitel visszafizetésére is felhasználható a lakástakarék szerződés. De vajon kell-e ilyenkor előtörlesztési díjat fizetni a banknál? Mennyi idő alatt lehet ezt elintézni? A lakástakaréknál vagy a banknál kell intézni? És egyáltalán megéri-e az egész procedúra? Ezekre a kérdésekre szedték össze a választ a Bankmonitor elemzői.

A befektetéseket összehasonlító Bankmonitor azt mondja, ha az embernek manapság van kisebb-nagyobb félretett pénzösszege, talán a lakástakarék (LTP) az első dolog, aminek eszébe kellene jutnia. Szinte sehol másutt nem elérhető 10 százalék feletti hozam ekkora biztonság mellett. Persze ezért vállalni kell azt is, hogy a felvett pénzt csakis ingatlancélra használhatjuk fel. Vigyázat, ezt igazolni is kell!

Az alábbiakban azt a sokakat érintő kérdést szedték pontokba, hogy az itt összegyűjtött pénzt hogyan tudjuk felhasználni a lakáshitel törlesztésére.
Milyen hitelekbe lehet a lakástakarékot betörleszteni?

A 2009. július 1-je előtt megkötött 8 éves megtakarítási idejű lakástakarék szerződéseket még szabad felhasználású hitelbe is be lehet törleszteni, azonban az ezt követően létrejött szerződéseket kizárólag lakáshitelbe, vagy pénzügyi lízingbe lehetséges.

Mi tekinthető lakáscélú hitelnek?
A lakástakarék olyan hitelbe fordítható be, amelynek célja:

  • vásárlás,
  • építés,
  • bővítés,
  • felújítás,
  • korszerűsítés, vagy
  • előzőekhez kapcsolódó gyűjtőszámla-hitel (árfolyamgátas szerződések), vagy
  • előző hitelcélok kiváltására felvett hitel.

Mikor használható fel kiváltott lakáshitel visszafizetésére?
Az előbbi pontból is kiderül, hogy a fenti célok kiváltására felvett hitelbe is betörleszthető az LTP. Van azonban olyan lakás-takarékpénztár, amely egyszer kiváltott lakáshitelbe még elfogadja a felhasználást, de ha már kétszer kiváltotta azt az adós, a legutóbbi hitelének visszafizetésére nem használhatja.

Ha például valaki felvett anno egy svájci frank alapú lakásvásárlás hitelt. Ezt kedvezményes árfolyamon kiváltotta 2011-ben, majd egy még kedvezőbb hitellehetőség miatt ismét kiváltotta, mondjuk 2013-ban. A jelenlegi hitelébe bizonyos lakás-takarék megtakarítását nem tudja felhasználni, míg ha egy másiknál köti, igen.

Hogyan lehetséges? Úgy, hogy sajnos a jogszabályok szövegezése nem egyértelmű, ezért bizonyos szolgáltatók inkább óvatosabban járnak el, mivel a felelősség végül az övék.

Ha valaki kedvet kapott a lakástakarékhoz és kíváncsi, hogy a 4 szolgáltató közül melyikkel érdemes szerződést kötnie, használja az alábbi kalkulátort, segíteni fog az eligazodásban.

Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20160303-lakashitel-torlesztes-lakastakarekkal-igy-mukodik.html