Lakást vásárolnál hitelből

1. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Alapesetben, forint jelzáloghitel esetén a felvehető hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ez egyben azt is jelenti, hogy minimum 20%-os önerő szükséges a hitelfelvételhez. Aki ennél magasabb összeget szeretne hitelből finanszírozni, annak kiegészítő fedezetet kell bevonnia. A fedezet azonban nem minden: a hitelnyújtónak … Olvass tovább

Hogyan fizettessük vissza az állammal a lakáshitelt?

Hogyan fizettessük vissza az állammal a lakáshitelt?

Ki lehet fizettetni az állammal a lakáshitel egy részét – ez nem egy újabb állami mankó a fizetési nehézségekkel küzdő devizahitelesek megsegítésére, hanem egy olyan megoldás, amellyel százezreket spórolhat, aki most kíván hitel segítségével ingatlant vásárolni.

Aki azonnal lépni kíván ingatlanvásárlás terén, és kihasználná a lakástakarékok által kínált előnyöket is, a hitel és a megtakarítás kombinálásával teheti ezt meg – mutatja be a konstrukciót a Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog. Ez csak akkor működik, ha az illető hitelt vesz fel lakáscéljának megvalósításához. A készpénzesek számára marad az a megoldás, hogy a lakás vagy ház majdani felújításához, netán egy újabb vásárláshoz indít lakástakarék-számlát. Ha viszont az aktuális ingatlanszerzés legalább egy részét hitellel fedezi, mindenképpen érdemes átgondolnia a lakástakarék igénybe vételét.

Olvass tovább

Lakáshitel mentés

Érdemes alaposan meggondolni, mielőtt valaki a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET) értékesítése lakását – állította Gyuris Dániel az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke a pénzintézetnél a kormány otthonvédelmi akciótervével kapcsolatban tartott beszélgetésen. Úgy véli ugyanis, hogy a bankkal közösen jobb feltételeket érhet el az, aki lakása eladására kényszerül. A beszélgetésen összességében Gresa Istvánnál, az OTP hitelengedélyezési és kockázatkezelési divíziójának vezérigazgató-helyettesével együtt azt hangsúlyozták, hogy a legnagyobb magyar bank már a válság előtt is működtetett adósvédelmi programja nagyobb kedvezményeket tesz lehetővé a bajba került adósoknak az állami mentő csomagban foglaltakhoz képest. Mint elhangzott: ezek a megoldások jól kiegészítik egymást.

A legproblémásabb magyar bankok

Összesen 1994 fogyasztói beadvány érkezett a tavalyi negyedik negyedévben a pénzügyi felügyelethez, ennek több mint a fele a pénzpiaci szektorral volt kapcsolatos – derül ki a kedden közölt statisztikából. A beadványok száma jelentősen csökkent, ugyanakkor egyre több megkeresést kap az ügyfélszolgálat, nem minden panasz jut el hivatalos formáig. Mfor.hu-háttér.

Ha csak a hivatalos beadványok számát nézzük, akkor akár azt is hihetnénk, hogy lényegesen kevesebb panasz van a magyarországi bankokra. Érdemes azonban mellétenni a nem hivatalos, a PSZÁF ügyfélszolgálatára érkező megkereséseket, melyek száma viszont emelkedést mutat. Piaci részesedéséhez mérten a Credigen, a Budapest Bank és a Citibank a legproblémásabb a hazai piacon – derül ki a PSZÁF által közölt statisztikából.

Lakáshitel-törlesztésben segíthet az önkormányzat

Eddig öt család tudott élni a lakáshitel-törlesztés miatt pénzzavarba került hátralékosoknak felajánlott önkormányzati segítséggel a megyeszékhelyen. Bőven maradt az erre a célra elkülönített keretből.

A zalaegerszegi önkormányzat 2009 végén döntött úgy, hogy segít a gazdasági válság miatt bajba jutott adósokon. Közel ötvenmillió forintot különített el azoknak, akik 2008. szeptember 30. előtt vettek fel lakáscélú kölcsönt, majd a válság következtében pénzzavarba kerültek, nem tudták fizetni a részleteket, de a kölcsönszerződésüket még nem mondta fel a bank. A maximum kéthónapos elmaradással rendelkezőknek – meghatározott jövedelmi és vagyoni feltételek esetén – maximum havi harmincezer forint kamatmentes kölcsönt ajánlott a város, 48 hónapon belüli visszafizetési kötelezettséggel. Eddig öt családnak tudtak segíteni a törlesztési támogatással.