Csak a jó ügyfelek kapnak lakáshitelt

Csak a jó ügyfelek kapnak lakáshitelt

Nagyon szűk az a kör, akik kaphatnak lakáshitelt – tudta meg az azenpenzem.hu. Más bankok felszámolják az ügynöki kapcsolataikat vagy visszatérnek jelzáloghitelezési piacra. Akinek pedig van pénze lakást venni, az a készpénzes fizetést választja.

Csak a legtehetősebb ügyfeleknek és a saját dolgozóinak ad lakáshitelt a Citibank – tudta meg az azenpenzem.hu. A válság kitörésekor a Citi abbahagyta a lakáshitelezést, most azonban visszatért, még ha csak részben is. 11,1 százalékos THM-mel adnak kölcsönt. A Citibank ügyvezető igazgatója, Hencz Éva a pénzügyi portál kérdésére elmondta: folyamatosan vizsgálják a piacot, és ha a helyzetet megfelelőnek ítélik, további nyitásra is számítani lehet.

Olvass tovább

Lakáshitel: megkülönböztetik az ügyfeleket a bankok

Lakáshitel: megkülönböztetik az ügyfeleket a bankok?

Az azenpenzem.hu szerint a kölcsönök ára erősen szóródik, az ügyfeleket mindenütt jelentősen megkülönböztetik, előnyben a tehetősebbek és a bankhoz több szálon kapcsolódók vannak.

A kiemelt ajánlatok között az egész mezőnyben kizárólag az OTP-nél, a K&H-nál és az FHB-nál szerepel lakáshitel; a Citibank és az AXA egyáltalán nem kínál ingatlanhiteleket.

Olvass tovább

Lakáshitel mentés

Érdemes alaposan meggondolni, mielőtt valaki a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET) értékesítése lakását – állította Gyuris Dániel az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke a pénzintézetnél a kormány otthonvédelmi akciótervével kapcsolatban tartott beszélgetésen. Úgy véli ugyanis, hogy a bankkal közösen jobb feltételeket érhet el az, aki lakása eladására kényszerül. A beszélgetésen összességében Gresa Istvánnál, az OTP hitelengedélyezési és kockázatkezelési divíziójának vezérigazgató-helyettesével együtt azt hangsúlyozták, hogy a legnagyobb magyar bank már a válság előtt is működtetett adósvédelmi programja nagyobb kedvezményeket tesz lehetővé a bajba került adósoknak az állami mentő csomagban foglaltakhoz képest. Mint elhangzott: ezek a megoldások jól kiegészítik egymást.

Így mászhatsz ki az adósságokból…

Könnyű elcsúszni a számlákkal és a törlesztőrészletekkel, de kimászni sem lehetetlen az adósságból.
Egy be nem fizetett számla már a következő hónapban dupla terhet jelent, ha pedig ehhez még néhány hitel törlesztőrészlete is csatlakozik, nem kell sok idő ahhoz, hogy akár az otthonod is veszélybe kerüljön a felhalmozott adósságok miatt. Utóbbi esetében ráadásul a devizahitelek máig nem normalizálódott helyzete sem segít, amennyiben abból finanszíroztad a lakásod vásárlását, hiszen a törlesztőrészletek nem csökkentek annak ellenére sem, hogy a piac már kissé megnyugodott.

Ingyenes lesz a hitelszerződések egyszeri módosítása

A Fidesz két hét múlva terjeszti az Országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, amely a közjegyzői díjak esetében lehetővé teszi a hitelszerződések egyszeri ingyenes módosítását – ezt Rogán Antal (Fidesz) jelentette be hétfői, a Fidesz hétpontos, a nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket megsegítő javaslatcsomagjának parlamenti elfogadását megelőző sajtótájékoztatóján. Rogán Antal közölte, a lakáshiteleseket megsegítő a törvényjavaslat szigorú … Olvass tovább

Lakáshitel válás esetén

Válás esetén a legfontosabb dolog a közös vagyon megosztása, ezen belül is a legfontosabb a közös lakás használatával illetve tulajdonjogával kapcsolatos kérdések rendezése. A házastársak osztatlan közös tulajdonába tartozik mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyona. Válás esetén a problémák forrása a közös tulajdonban lévő lakóingatlant terhelő lakáshitel tartozás rendezése.

Hogyan is indulhatunk el:
A legegyszerűbb és legproblémamentesebb, (illetékek, szerződésmódosítások, perköltség, stb…) ha a házastársak eladják a lakást, majd a befolyt összegből fizetik ki a bank felé fennálló lakáshitel tartozást. Természetesen ebben az esetben is felszámításra kerül a bank részéről a végtörlesztést érintő szerződés módosítási díj.(1-5% – 4%) Banktól és hitelfajtától függően.

Akkor először is a bank felé kell írásban benyújtani a házassági vagyonközösség megszüntetéséről szóló beadványokat és dokumentumokat, ha ilyen nincsen a lakásra vonatkozólag, akkor most kell ügyvéd előtt megíratni. Természetesen ez csak akkor működik, ha sikerül peren kívül megegyezni a házassági vagyonközösség megszűnéséről, akkor a vagyon felosztásáról ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített dokumentumot kell a bank részére eljuttatni. Minden banknál van egy hitelgondozási osztály erre a célra, amivel fel kell venni a kapcsolatot és ők megmondják hogyan lehet náluk szerződést módosítani. A szerződésmódosítást úgy kell kérni, hogy adós, adóstárs változás-kivonás, új adóstárs bevonás történik, tehát akinek a nevére kerül a lakás az lesz az egyedüli adós a hitelügyletben, a másik fél elköltözik a saját gyerekeivel és őt ki kell fizetni.