Lakáskölcsön

A lakáskölcsön az egyik  leghosszabb futamidővel rendelkező lakáshitel fajta –  a felvett összeg általában jóval nagyobb lehet, mint más lakáshitel esetén. Jellemzően hosszabb lejárattal rendelkezik,  és fedezetül leggyakrabban a kölcsönnel érintett ingatlan szolgál.

A speciális cél,  a megfelelő lakhatási feltételek biztosítása, mint társadalmi érdek indokolja,  hogy ebben a körben hagyományosan szerepet kapnak az állami támogatások különböző formái.

A lakáskölcsön használható még lakásépítésre, szabad felhasználásra,  meglévő kölcsönök kiváltására.  A legelterjedtebb jelzálog kölcsön konstrukció a lakás kölcsön, a kölcsönt igénylő által megjelölt lakás lesz a kölcsön ingatlanfedezete. A jelzálog kölcsönök iránt egyre nagyobb a kereslet.

A lakáskölcsön igénylés feltételei:
– havonta rendszeresen befizetett megtakarítás – legalább 4 év 1 hónap megtakarítási idő,
– a betétszámlán lévő összeg (kamatokkal és állami támogatással együtt) elérte a szerződéses összeg 40%-át.

A törvény előírásai szerint a megtakarítási időszak után egy 3 hónapos, ún. kiutalási időszak következik. Ügyfeleinket értesítjük arról, milyen célra, mikor és milyen módon használhatják fel a rendelkezésükre álló összeget. Ehhez a lakás-előtakarékossági rendszer több lehetőséget kínál, melyek közül mindenki kiválaszthatja igényeinek, terveinek és lehetőségeinek legmegfelelőbbet.

Amennyiben az időpont nem megfelelő az Ön számára, vagy nincs aktuális lakáscélja, számos megoldás közül választhat.  Kérheti a lakáskölcsön rendelkezésre tartását, megemelheti a szerződéses összeget, de lehetőség van hosszabb, akár 6 és 8 éves futamidőre módosítani a szerződést. A lakáskölcsön és a saját rész kifizetése a kiutalást követően történik meg.

A lakáscélú felhasználás mind az állami támogatás, mind pedig a hitel igénybevételéhez előfeltétel,  így azt minden esetben igazolni kell.