Jelzáloghitel

A jelzáloghitel egy olyan hitel, amikor a bank egy ingatlan vagy ingóság fedezete, biztosítéka mellett nyújt hitelt az adósnak. A jelzáloghiteleknek számtalan fajtáját ismerjük.

Összességében azt mondhatjuk, a jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak vagy valamilyen célra folyósítottak. Ezek a hitelek teszik lehetővé a legnagyobb kölcsönösszeg felvételét, mivel csak a fedezet értéke szab határt a felvenni kívánt összegnek. A jelzáloghitelek futamideje általában több tíz év, de még a legrövidebb járműfedezetes hiteleknél is lehet akár nyolc év. A jelzáloghitelt az ingatlan tulajdonosa veszi fel, és azzal bizonyítja fizetési hajlandóságát, hogy felajánlja, ha nem fizet, a bank elárverezheti a felajánlott ingatlan, hogy bizonyosan visszakapja a kihelyezett pénzt. Éppen emiatt a jelzáloghitelek mindig csak a fedezet értékének 50-70%-ára rúgnak.

Ha az adós nem fizet, akkor a bank eladja a biztosítékként lekötött ingatlant, a vételárból levonja a tartozás hátralékát, a maradékot pedig kifizeti a volt tulajdonosnak. Az, amit ma általában jelzáloghitelnek nevezünk, kismértékben különbözik a bemutatott technikától. Itt a bank arra az ingatlanra (esetünkben lakásra vagy lakóházra) terheli rá a jelzálogot, amelynek a megvásárlásához hitelt nyújtott, illetve amelyben a hitelfelvevő lakik. Ennek megfelelően kétféle jelzáloghitel igényelhető a bankoknál. Az egyik fajta – úgynevezett általános vagy célhoz nem kötött – jelzáloghitel mögött álló ingatlan valóban csak biztosítékul szolgál, a kapott hitelt pedig bármire felhasználhatja az ügyfél. A bankok általában a hitelfedezeti érték 30 százalékáig adnak ilyen jelzáloghitelt.

A lakáscélú jelzáloghiteleket(lakáshitel) több dologra lehet felhasználni: lakást vásárlásra, lakóház építésre, bővítésre, felújításra vagy korszerűsítésre. Ugyancsak lakáscélú jelzáloghitel felvételével valósítható meg a telekvásárlás, vagy lakáscsere esetén átmeneti időre a megszerezni kívánt ingatlan finanszírozása.

Lakás,- és telekvásárlási jelzáloghitel adásvételi szerződéssel, építési jellegű lakáskölcsön jogerős építési engedéllyel, felújítás és korszerűsítés pedig a munkálatokat tartalmazó költségvetéssel indítható el.

Lássuk sorban milyen jelzáloghitelek vannak és melyik mire jó. Íme a leggyakoribb jelzálog alapú hitelek.

Lakásvásárlási kölcsön
A klasszikus eset. Vehetsz új lakást, vagy használtat, ezekre a legegyszerűbb kölcsönt felvenni. Létezik ezerféle konstrukció, csak válogatni kell közülük. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, a körülmények határozzák meg azt, hogy melyik a jobb.

Szabad felhasználású jelzáloghitel
Ahogy a neve is mondja, szabadon, bármire felhasználható.. A lehetőségek sora kimeríthetetlen. Megvalósítható belőle egy rég áhított utazást, felújítható a lakás, vagy vállalkozás indítható belőle. Határok nincsenek, mert ennél a típusú jelzáloghitelnél a bankok nem ellenőrzik, mire használja a hitelfelvevő a pénzt.

Adósságrendező hitel
Az adósságrendező hitel lényege, hogy az Ügyfél meglévő tartozásait, hiteleit kiváltja, és egyetlen hitellé alakítja. Így egy olyan jelzálog fedezete mellett folyósított hitele lesz, melynek törlesztő részlete kevesebb, vagy futamideje lerövidül.

Áthidaló kölcsön
Az áthidaló kölcsön nagyon praktikus megoldás lehet, feltéve, hogy betartjuk a játékszabályokat. Mi lehet a buktató? Az áthidaló kölcsönökkel kapcsolatos legnagyobb kockázat a rövid futamidőből adódik. Erre különösen azoknak kell figyelniük, akiknek hosszú lejáratú hitelük tapasztalatai alapján alakultak ki törlesztési
szokásaik. A finanszírozó ugyanis a rövid futamidejű hitelek törlesztőrészleteinek határidejét jobban figyeli, és a késedelmet is komolyabban veszi.