Lakáshitel feltételei

A lakáshitel felvételének feltételei minden banknál különbözhetnek néhány pontban, de a cikk előző részében leírtak mellett van még néhány általánosnak tekinthető feltétel, amivel érdemes tisztában lennünk.

A hitelfelvevőnek nagykorú, cselekvőképes személynek kell lennie, és a hitelügylet legalább egyik adósának devizabelföldi magánszemélynek kell lennie. Jellemző kritérium az is, hogy az adott banknál már működő folyószámlánk legyen, és azon minimum egy-két állandó átutalási, vagy csoportos beszedési megbízás fusson, sőt vezetékes telefon vagy saját néven levő mobiltelefon megléte is szükséges. Nagyon fontos továbbá a fedezetként felajánlandó ingatlan – mely egyes esetekben a megvásárolandó ingatlan is lehet – tényleges helyzetének és telekkönyvi státuszának összhangja is.

A CIB Banknál egyes esetekben azt is kikötik, hogy a fedezetül felajánlott, saját vagy közeli hozzátartozó tulajdonában álló ingatlan értéke haladja meg a 3,5 millió forintot. Az OTP-nél a lakás-előtakarékoskodók kedvezményekben részesülnek: bizonyos esetekben nem kell jövedelemigazolást benyújtani, s a fedezet megkövetelt mértékének megállapításához használt szorzó nagysága is változhat.

Az ötéves kamatperiódusú Raiffeisen-kölcsönnél a minimálbér mellett legalább tizenkét hónapos munkaviszonyt és legalább két hónapos lakossági forintbankszámla múltat kérnek. Az Erste Bank azt is kiköti, hogy a munkabér a nála nyitott számlára érkezzen. Nulla százalékos önerővel hirdetett hitelének felvétele előtt, pedig a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján számítják ki, vajon jövedelmünk mértéke biztosan predesztinál-e az emelkedő törlesztőrészletek pontos és maradéktalan kifizetésére.

Lakáshitel igénylés feltételei röviden:
– 18-70 év közötti életkor,
– min. 3 hónapos munkaviszony,
– első ranghelyi önálló jelzálogjog,
– minimálbér vagy a feletti jövedelem,
– vagyonbiztosítás megléte és megkötése szükséges,
– magyarországi állandó lakcím vagy letelepedési engedély,
– Magyarországon szerzett jövedelem,
– saját névre szóló vezetékes vagy előfizetéses vagy kártyás feltöltős mobiltelefon,
– min. 2 havi bankszámlamúlt bármely hazai pénzintézetnél

Milyen további feltételek szükségesek a lakáshitel igényléshez?

A hitel / hitelbiztosítéki érték aránya területileg differenciált, a nyújtható hitel a hitelbiztosítéki érték akár 80 %-át is elérheti. Ha az igényelt hitel összege a meghatározott százalékot meghaladja, a hitel felvételéhez másik ingatlan is elfogadható fedezetként.

Fontos: aktív bar listás státusszal a jelenleg érvényben lévő hitelezési szabályozás mellett nincs lehetőség. Tapasztalat szerint nem feltétlenül jelent kizáró okot egy bar lista a hitelfelvételnél, mivel léteznek ennek kiküszöbölésére legális technikák. Ehhez azonban részletesen fel kell mérni a BAR lisátra kerülés körülményeit.

Passzív BAR lista esetén néhány pénzintézetnél elérhető a lakáshitel, de csak meghatározott feltételek teljesülése esetén. A legtöbb banki hitel csak kamat- vagy kezelési költség felárral érhető el passzív BAR listás igénylők részére, de létezik olyan pénzintézet is ahol 6 havi passzív KHR státusz esetén felár nélkül is igényelhető lakáshitel.

A bar listán szereplőknek megoldás lehet az osztrák hitel, hiszen ebben az esetben a külföldi bankok nem végeznek BAR vizsgálatot, azonban az osztrák hitelnél a is feltétel a megfelelő fedezeti ingatlan, és a minél magasabb önerő.

Fontos figyelembe venni, hogy a mindenhol az összehasonlítás kulcsszámaként használt THM, azaz tejes hiteldíj mutató is csalóka lehet, ezért nem szabad minden esetben pusztán erre az egy számra alapozva dönteni. Könnyen előfordulhat, hogy egy alacsonyabb THM-el kecsegtető hitel a teljes futamidő hosszára levetítve költségesebbnek bizonyul, mint egy magasabb THM-el meghirdetett lehetőség.