Megérkeztek a legfrissebb CSOK

Megérkeztek a legfrissebb CSOK
Eddig mintegy 1100 igényelést nyújtottak be az új családi otthonteremtési kedvezményre (csok) a bankokhoz, elsősorban használt lakáshoz igényelték a támogatást – tudta meg a hitelintézetektől az MTI. A bankok arra számítanak, hogy az igénylések száma az év második felében, az új lakások építésének felfutása után ugrik meg.

Az FHB Banknál több mint 6000-en regisztráltak, a bank több mint 200 csok-igénylést fogadott be már, amelyek csaknem 85 százaléka használt lakásra vonatkozik. Az igénylők nagy része, 40 százaléka az állami támogatás mellé hitelt is igényelt. A kérelmek több mint harmadát Budapesten és Pest megyében adták be, 7,9 százalékát Csongrád megyében, míg 6 százalékát Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Baranya megyékben – írta az FHB.

A pénzintézet szerint a 10 milliós csok és a kapcsolódó hitel igénylői nagyobb számban akkor várhatóak, amint elkészülnek a csok követelményeinek megfelelő házak, lakások. Most kevés új lakás érhető el és a társasházi fejlesztési projektek is erősen koncentráltak helyileg. Ez a trend az új lakások számának növekedésével várhatóan módosul: az igénylések arányában növekedhetnek az új lakásra elérhető támogatott formák és ezzel együtt az igényelt, majd a folyósított összegek is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy új lakás elkészülte jellemzően több használt piaci tranzakciót is szokott generálni – írta az FHB.

Az OTP Bankhoz január eleje óta 800 csok-kérelmet nyújtottak be. A 10 plusz 10 millió forintos – azaz hitellel növelt – megoldást eddig 42-en igényelték, míg 70-en áfa-visszaigénylésre szerződtek a banknál. Az év eleje óta mintegy 21 ezren érdeklődtek a csok iránt, negyedük kifejezetten a háromgyerekeseknek szóló 10 plusz 10 millió forintos konstrukció miatt kereste meg az OTP-fiókokat. Az OTP idén 20 ezer csok kérelemre számít, átlagosan 1,5 millió forint értékben. Ebből az új lakáshoz köthető igénylések 10-20 százalékot tehetnek ki, azonban a bank szerint a 10 plusz 10 millió forintos támogatást mindössze az igénylők 1-4 százaléka kérheti majd.

Az MKB Bankhoz benyújtott igények száma száz alatt van, ők döntően csokot, illetve támogatott hitelt igényelnek, elsősorban – továbbra is – használt lakásra – tájékoztatott a bank. Hozzátették ugyanakkor, hogy nő az új lakás építéséhez kapcsolódó igények száma is. A kérelmezők többsége kétgyerekes, de a háromgyerekes igénylők száma is növekszik, a támogatott hitel átlagos összege pedig 8 millió forint a banknál. A pénzintézet válasza szerint Budapesten és az ország keleti régiójában érdeklődnek a legtöbben, az MKB az év második felében várja az igénylések számának növekedését.

Az Erste Bank folyamatosan nagy az érdeklődést tapasztalt a támogatások iránt az ország minden régiójában és a fővárosban is. Az év hátralévő részében megnövekedett érdeklődéssel és hitelkereslettel számol a bank, különösen az új lakások építése és vásárlások piacán.

A CIB Bank mind a csok, mind a 3 százalékos hitel iránt jelentős érdeklődést tapasztal, de még nem vezették be a konstrukciókat, szerződéskötésre nem került még sor. Mint írták, január első felében jellemzően a 3 vagy több gyermekesek voltak többségben, de az elmúlt időszakban a használt lakáshoz is igényelhető támogatás iránt is sokan érdeklődnek. Az érdeklődők jellemzően budapestiek vagy vidéki nagyvárosok lakói.

Az UniCredit Bank válasza szerint az új csokra első körben azok építenek terveket, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek. A bank arra számít, hogy – tavalyhoz hasonlóan – idén is a használt lakáshoz kapcsolódó hitelkérelmek lesznek többségben, ugyanakkor úgy látják, hogy az új lakásra igényelhető csoknak köszönhetően idén az új lakásépítések, azaz a magánszemélyek által épített családi házaknál élénkülhet jelentősebben az érdeklődés és a kereslet.

A Budapest Banknál az érdeklődők többsége ugyancsak a 10 plusz 10 millió forintos otthonteremtési támogatás kapcsán tájékozódik, eddig leginkább az egy- és kétgyermekesek igényelték a csokot a banknál. A pénzintézet az év második felében számít a tényleges igénylések befutására, addig főleg érdeklődőket várnak.

A Takarékbank közlése szerint a takarékszövetkezetek fiókjaiban január eleje óta több mint 15 ezren érdeklődtek a csok iránt, a legtöbben Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben. A program tavaly júliusi indulása óta a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai mintegy 2000 csok-igénylést fogadtak be, ezek közel 30 százaléka mellé igényeltek az ügyfelek lakáscélú hitelt. A takarékszövetkezetek fiókjaiban befogadott támogatási igénylések átlagos összege 1,3, míg a hitelé 4,5 millió forint volt. A közlemény szerint az ügyfelek mintegy 60 százaléka a takarékszövetkezeti fiókokban továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik, és januárhoz képest lényegesen több kérdés vonatkozik a használt lakás vásárlásához és a bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. A január óta beadott igénylések mintegy 10 százaléka vonatkozott a 10+10 milliós konstrukcióra – közölte a Takarékbank. A lakosság mellett az építtetők és kivitelezők is egyre intenzívebben érdeklődnek, az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékszövetkezeteknél folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyeletek száma – közölte a bank.

Forrás: http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/megerkeztek_a_legfrissebb_csok-szamok.228265.html

Otthonteremtő lakáshitel – 2015

A közeljövőben várhatóan módosítja a kormány az otthonteremtési kamattámogatásról szóló, 2011 végén megjelent kormányrendeletet, így továbbra is lehet majd használt lakás vásárlásához támogatott hitelt igényelni – értesült lapunk.

A jelenleg hatályos rendelet szerint az új, vagy használt lakást vásárló lakossági ügyfelek 2014. december 31-ig nyújthatják be a hitelintézetekhez a kölcsönre vonatkozó igénylésüket, és fél éven belül meg kell történnie a folyósításnak is, különben elvész az állami támogatás. A kormányzati tervek szerint a 2014 végére vonatkozó határidőt ugyanakkor kivennék a jogszabályból, vagyis a rendelet jövőre is hatályos maradna, változatlan feltételek mellett.

A jelenleg hatályos rendelet szerint az új, vagy használt lakást vásárló lakossági ügyfelek 2014. december 31-ig nyújthatják be a hitelintézetekhez a kölcsönre vonatkozó igénylésüket, és fél éven belül meg kell történnie a folyósításnak is, különben elvész az állami támogatás. A kormányzati tervek szerint a 2014 végére vonatkozó határidőt ugyanakkor kivennék a jogszabályból, vagyis a rendelet jövőre is hatályos maradna, változatlan feltételek mellett.

Az otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó kormányrendelet szerint a maximálisan igényelhető támogatott hitelösszeg használt lakás vásárlására 10 millió forint, a megvásárolható lakóingatlan értéke pedig nem haladhatja meg a 20 millió forintot. Ami a támogatás feltételeit illeti: a használt lakásra felvehető kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a hitel futamidejének első öt évében nyújt kamattámogatást. Az állam által nyújtott támogatás mértéke az államkötvény-aukciókon kialakult átlaghozamoktól függ, viszont az adós által fizetendő ügyleti kamat nem süllyedhet 6 százalék alá. (Ez utóbbi kitétel az, amelyik erősen csökkentheti a konstrukció vonzerejét, hiszen ma már piaci alapon is hasonló kondíciókat lehet elérni.)

Mindez azt jelenti, hogy a lakásvásárlásban érdekelt magánszemélyeknek jövőre összesen ötféle állami támogatású konstrukció áll rendelkezésre céljaik megvalósításához. Az otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó kormányrendelet mellett ugyanis változatlanul él még a fiatalok lakáshoz jutását segítő – egyébként igen szűk kör számára elérhető – konstrukció, a lakás-takarékpénztári megtakarítás lehetősége, emellett a lakásépítési támogatás („szocpol”) mellett július elsejétől megjelenik annak a használt ingatlanok vásárlására is használható változata. Ez utóbbinál az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás használt lakás vásárlásához is igényelhető, minimum 700 ezer, legfeljebb 1,17 millió forint értékben. A kormány várakozásai szerint 10-11 ezer család juthat így lakáshoz, a program kiterjesztése pedig nagyjából négymilliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek. A korábban „félszocpolként” emlegetett juttatás bevezetése főként vidéken lendíthet a szebb napokat is látott lakáspiacon. A fiatal házasok által leginkább keresett, 45-60 négyzetméteres lakásokhoz ugyanis ott – a kisebb városokban – 6-7 millió forintért is hozzá lehet jutni, így az félszocpollal elérhető összeg ott egyáltalán nem tekinthető elhanyagolhatónak.

A támogatási lehetőségek fenntartása mindenképpen hasznára válhat a már éppen éledező lakáshitel-piacnak. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2014 első kilenc hónapjában 170,7 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, ami már közel 20 milliárd forinttal meghalaja a tavalyi egész éves mennyiséget. A támogatások révén pedig fennmaradhat, vagy tovább gyorsulhat a növekedés, anélkül, hogy a költségvetésnek a támogatási kiadások jelentős emelkedésével kellene számolnia.

Forrás: vg.hu

Munkáltatói támogatás – lakáshitel törlesztésére

Munkáltatói támogatás lakáshitel törlesztésére

Tisztelt Cím! Rengeteg cikk jelent már meg a témában, viszont van néhány olyan kérdés, amelyek nyitva maradtak számomra. Kérem segítsenek ennek megválaszolásában: 1. Azt olvastam, hogy nem kell vizsgálni, hogy a házastárs kapott-e ilyen támogatást. Ez azt jelenti, hogy egy 30 milliós ingatlanvásárlás esetén, mindkét együtt költöző élettárs kaphat 5-5 millió forintot, külön-külön a saját munkáltatójától? 2. Ha havonta, 5 éven keresztül hiteltörlesztésre adja a munkáltató a támogatást, mikor kell vizsgálni a feltételeket? Elég a legelején, vagy minden évben vizsgálni kell? 3. A méltányolható lakásigénynél csak a szobaszámot kell vizsgálni?

Például azt nem, hogy az 5 éven belül eladott ingatlanvételárat be kell forgatni? Vagy azt, hogy a nagyszülők rendelkeznek-e ingatlantulajdonnal? 4. A hiteltörlesztési támogatásnál úgy igazolja minden évben a munkavállaló a törlesztést, hogy például nyit egy technikai alszámlát és odautaltatja a bankhoz a munkáltatóval a támogatást? Év végén pedig kér egy kivonatot az alszámláról? Más igazolásra nincs is szükség a munkáltató számára? 5. Ami végképp elbizonytalanít, hogy milyen jogcímen adható a támogatás? Az éves egyszeri prémium helyett nem. Ha a munkáltató rendkívüli béremelést felajánl, de a munkavállaló inkább azt kéri, hogy törlesztési támogatás formában kaphassa, az sem járható? Milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan ahhoz, hogy egy ilyen támogatás folyósítható legyen? Azt is olvastam, hogy nem kell cafeteria-szabályzat, de akkor mi kell?

 

FORRÁS: ADOZONA.HU

Új szocpol – Használt lakáshoz is jár

2015. július 1-jén életbe lép az új szocpol, amelynek keretében immár használt lakás vásárlásához, bővítéshez és egy gyermekkel rendelkező családok számára is elérhető lesz vissza nem térítendő, 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő egyszeri otthonteremtési támogatás – jelentett be mai sajtótájékoztatóján Novák Katalin államtitkár. Évi 12 ezer igénylő családdal és 9-10 milliárd forintnyi igénnyel számolnak. Az év végén lejáró, meglévő lakáshitel-kamattámogatási rendszer sorsáról nem esett szó.

SZOCPOL-2014


Kovács Zoltán kormányszóvivő többek között az alábbiakról beszélt:

A kormány már 2010 óta kiemelt témaként, döntéseit alapvetően befolyásoló tényezőként tekint a családokra, a gyermekvállalást az Alaptörvény is támogatja.
Olyan intézkedések (pl. adózás, bankok elszámoltatása, családi kedvezmények rendszere) szükségesek, amelyek megerősítik a családokat, segítik a gyermekvállalást. Ezúttal a lakhatás elősegítése van terítéken.
2012-ben részben már visszaállította a program az otthonteremtési támogatási rendszert, amit most továbbgondoltak.

A jelenlegi szocpolt eddig – mivel csak új lakásokhoz és legalább 2 gyermek után járt – nagyon kevesen vették igénybe, ahogy az alábbi táblázat mutatja.

Lakáshitel törlesztés – cafetériával

Elkészült a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól, a kormány honlapján olvasható dokumentum egyebek mellett szabályozza a támogatás felhasználásának igazolási módját.

A személyi jövedelemadó (szja) törvény lehetővé teszi, hogy a munkaadók – hitelintézet vagy pedig a kincstár útján, lakáscélra – adómentesen, vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak a munkavállalóiknak. Az idei változás az, hogy hitel törlesztéséhez is adható a támogatás.

A nemzetgazdasági miniszter rendeletének tervezete leírja, hogy a kapott támogatás lakáscélú felhasználását miképpen kell igazolni. Például lakás vásárlásánál az adásvételi szerződés és a földhivatali bejegyzési kérelem az igazoló dokumentum, lakás építését viszont jogerős építési engedéllyel és számlákkal lehet igazolni.

A munkaadói támogatás is csak a méltányolható lakásigényig jár. Ez az együtt költöző családtagok számától függ. Egy-két személy esetében legalább egy és legfeljebb három lakószoba, három személy esetében legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba, míg négy személy esetében legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba a méltányolható lakásigény.

A lakás nagyságát az adásvételi szerződéssel, a földhivatali bejegyzéssel, vagy pedig a lakás alaprajzának a becsatolásával lehet igazolni. Az együtt költözést pedig a lemásolt lakcímkártyák tanúsítják.

Dolgozója lakáshitelének törlesztéséhez a munkáltató idéntől akár cafetéria keretében is hozzájárulhat. A szabályokat pontosító NGM rendelet tervezetének társadalmi egyeztetése ezen a héten megkezdődött, elfogadása március közepére várható. Azonban a lakáscélú munkáltatói támogatásról szóló cafetéria nyilatkozatot akár már most is megtehetik a munkavállalók, azzal hogy a támogatást a munkáltatók csak az NGM rendelet hatályba lépését követően tudják majd folyósítani.

Forrás: portfolio.hu

Lakáshitel kiváltás – SPOROLJON !

Meglévő hitelük kiváltásával szinte azonnal 25-30 százalékkal csökkenthetik havi törlesztő részletüket azok, akik 2011-ben vagy 2012-ben vettek fel lakáshitelt – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből, írja az MTI.

Mindez annak köszönhető, hogy míg akkoriban átlagosan 10-12 százalékos kamattal lehetett kölcsönhöz jutni, mára a jegybanki kamatvágások következtében a legjobb piaci – hitelkiváltásra is felhasználható – lakáshitelek kamata átlagosan 5 százalék körülire csökkent.

Egy 2011-ben felvett 7 millió forintos forinthitel havi törlesztőrészlete ma átlagosan 67 ezer forint, a 2012-ben felvetté pedig 77 ezer forint. A mostani lakáshitelekért havonta 50 ezer forintot kell fizetni, így hitelkiváltás esetén 25-35 százalékkal csökkenthető a törlesztőrészlet. Egy átlagos 7 millió forintos hitelösszeg esetén 3,5-6 millió forint közötti összeget lehet megtakarítani a hitelkiváltással a teljes futamidő alatt.

A Bankmonitor.hu szerint 45 ezer darabra tehető azon hitelszerződések száma, melyeket 2011 eleje és 2013 tavasza között kötött a magyar lakosság 10 százalék feletti thm-mel. Ez összértékben 310 milliárd forintnyi hitelt jelent.

FORRÁS: INDEX.HU