Otthonteremtő lakáshitel

A közeljövőben várhatóan módosítja a kormány az otthonteremtési kamattámogatásról szóló, 2011 végén megjelent kormányrendeletet, így továbbra is lehet majd használt lakás vásárlásához támogatott hitelt igényelni – értesült lapunk.

A jelenleg hatályos rendelet szerint az új, vagy használt lakást vásárló lakossági ügyfelek 2014. december 31-ig nyújthatják be a hitelintézetekhez a kölcsönre vonatkozó igénylésüket, és fél éven belül meg kell történnie a folyósításnak is, különben elvész az állami támogatás. A kormányzati tervek szerint a 2014 végére vonatkozó határidőt ugyanakkor kivennék a jogszabályból, vagyis a rendelet jövőre is hatályos maradna, változatlan feltételek mellett.

A jelenleg hatályos rendelet szerint az új, vagy használt lakást vásárló lakossági ügyfelek 2014. december 31-ig nyújthatják be a hitelintézetekhez a kölcsönre vonatkozó igénylésüket, és fél éven belül meg kell történnie a folyósításnak is, különben elvész az állami támogatás. A kormányzati tervek szerint a 2014 végére vonatkozó határidőt ugyanakkor kivennék a jogszabályból, vagyis a rendelet jövőre is hatályos maradna, változatlan feltételek mellett.

Read more

Munkáltatói támogatás – lakáshitel törlesztésére

Munkáltatói támogatás lakáshitel törlesztésére

Tisztelt Cím! Rengeteg cikk jelent már meg a témában, viszont van néhány olyan kérdés, amelyek nyitva maradtak számomra. Kérem segítsenek ennek megválaszolásában: 1. Azt olvastam, hogy nem kell vizsgálni, hogy a házastárs kapott-e ilyen támogatást. Ez azt jelenti, hogy egy 30 milliós ingatlanvásárlás esetén, mindkét együtt költöző élettárs kaphat 5-5 millió forintot, külön-külön a saját munkáltatójától? 2. Ha havonta, 5 éven keresztül hiteltörlesztésre adja a munkáltató a támogatást, mikor kell vizsgálni a feltételeket? Elég a legelején, vagy minden évben vizsgálni kell? 3. A méltányolható lakásigénynél csak a szobaszámot kell vizsgálni?

Read more

Új szocpol – Használt lakáshoz is jár

2015. július 1-jén életbe lép az új szocpol, amelynek keretében immár használt lakás vásárlásához, bővítéshez és egy gyermekkel rendelkező családok számára is elérhető lesz vissza nem térítendő, 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő egyszeri otthonteremtési támogatás – jelentett be mai sajtótájékoztatóján Novák Katalin államtitkár. Évi 12 ezer igénylő családdal és 9-10 milliárd forintnyi igénnyel számolnak. Az év végén lejáró, meglévő lakáshitel-kamattámogatási rendszer sorsáról nem esett szó.

SZOCPOL-2014


Kovács Zoltán kormányszóvivő többek között az alábbiakról beszélt:

A kormány már 2010 óta kiemelt témaként, döntéseit alapvetően befolyásoló tényezőként tekint a családokra, a gyermekvállalást az Alaptörvény is támogatja.
Olyan intézkedések (pl. adózás, bankok elszámoltatása, családi kedvezmények rendszere) szükségesek, amelyek megerősítik a családokat, segítik a gyermekvállalást. Ezúttal a lakhatás elősegítése van terítéken.
2012-ben részben már visszaállította a program az otthonteremtési támogatási rendszert, amit most továbbgondoltak.

A jelenlegi szocpolt eddig – mivel csak új lakásokhoz és legalább 2 gyermek után járt – nagyon kevesen vették igénybe, ahogy az alábbi táblázat mutatja.

Lakáshitel törlesztés – cafetériával

Elkészült a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól, a kormány honlapján olvasható dokumentum egyebek mellett szabályozza a támogatás felhasználásának igazolási módját.

A személyi jövedelemadó (szja) törvény lehetővé teszi, hogy a munkaadók – hitelintézet vagy pedig a kincstár útján, lakáscélra – adómentesen, vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak a munkavállalóiknak. Az idei változás az, hogy hitel törlesztéséhez is adható a támogatás.

Read more

Lakáshitel kiváltás – SPOROLJON !

Meglévő hitelük kiváltásával szinte azonnal 25-30 százalékkal csökkenthetik havi törlesztő részletüket azok, akik 2011-ben vagy 2012-ben vettek fel lakáshitelt – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből, írja az MTI.

Mindez annak köszönhető, hogy míg akkoriban átlagosan 10-12 százalékos kamattal lehetett kölcsönhöz jutni, mára a jegybanki kamatvágások következtében a legjobb piaci – hitelkiváltásra is felhasználható – lakáshitelek kamata átlagosan 5 százalék körülire csökkent.

Read more

Támogatott lakáshitel közszolgáknak

Támogatott hitelprogram segítségével vásárolhatnak lakást a közszolgák a kormány tervezett új otthonteremtési programja szerint.

A már megjelent kormányhatározat alapján főként a közigazgatásban dolgozókat, a katonákat és a rendőröket segítenék a hitelprogrammal. A kabinet hosszú futamidejű kamattámogatást nyújtana és a kölcsön felvételéhez szükséges önrész előteremtésében is szerepet vállalna.

A közszolgákat tömörítő szakszervezet elnöke szerint fontos, hogy az állam nemcsak kamattámogatást nyújt, hanem a lakáskölcsön felvételéhez szükséges önrész előteremtésében is segít.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint az állami szerepvállalás nagyon sokat segítene az alacsony keresetűeknek és a pályakezdőknek is.

Read more