A végtörlesztés vége

A végtörlesztéssel eddig 94 ezren éltek, de az igazolások alapján úgy becsülik, hogy még százezren vannak, akik elkezdték intézni. A kormány és a bankok nem számítottak rá, hogy ilyen sokan élnek a lehetőséggel, s persze azt jelenti, hogy a bankok ráfizetése nagyobb lesz, mint gondolták.

Olvass tovább

Hiteltársulás

Párbeszédet kezdeményez a kormánnyal az egy hete indult, mára 60 milliárdosra nőtt Hiteltársulás, amelynek a tagjai olyan bankokat szeretnének találni, ahol a devizaalapú hiteleiket kedvező feltételekkel váltják forinthitelre.

Egy héttel az indulás után több mint 60 milliárd forintra nőtt a Hiteltárulás mérete, és a kezdeményezéshez eddig ötezernél is többen csatlakoztak. A céljuk az, hogy kedvező feltételű hitelt harcoljanak ki a közösség tagjainak a deviza- és svájcifrank-alapú hitelek kiváltására. A bankokkal folyó tárgyalások mellett a szervezők csütörtökön felveszik a kapcsolatot a kormánnyal is – közölte az FN24.hu-val Doubravszky György, a Hiteltársulás civilszervezet ötletgazdája.

Az erős frank már az osztrákoknak is fáj

A svájci frank árfolyamának masszív erősödése az euróval szemben már az osztrák hiteleseket is aggasztja – számolt be a Wirtschaftsblatt. Nyugati szomszédunkban mintegy 250 ezren vettek fel frank alapú lakáshitelt a ’90-es évek végén, Közép- és Kelet-Európára is innen terjedt át a nagy frankhitel-felvételi láz. A jelenlegi magas árfolyamok mellett a hitelesek nem tudnak mást tenni, mint várni. Ostobaság lenni most átváltani a hitelt, mert csak még nagyobb veszteséget realizálnának, állítják szakértők.

Kilakoltatási moratórium – júliusi határidővel !

Az Országgyűlés szerdán július 1-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a lakáshitel-tartozások adósai számára. A képviselők 267 igen szavazattal, 29 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el a bírósági végrehajtásról szóló törvény ezt szabályozó módosítását.

A legproblémásabb magyar bankok

Összesen 1994 fogyasztói beadvány érkezett a tavalyi negyedik negyedévben a pénzügyi felügyelethez, ennek több mint a fele a pénzpiaci szektorral volt kapcsolatos – derül ki a kedden közölt statisztikából. A beadványok száma jelentősen csökkent, ugyanakkor egyre több megkeresést kap az ügyfélszolgálat, nem minden panasz jut el hivatalos formáig. Mfor.hu-háttér.

Ha csak a hivatalos beadványok számát nézzük, akkor akár azt is hihetnénk, hogy lényegesen kevesebb panasz van a magyarországi bankokra. Érdemes azonban mellétenni a nem hivatalos, a PSZÁF ügyfélszolgálatára érkező megkereséseket, melyek száma viszont emelkedést mutat. Piaci részesedéséhez mérten a Credigen, a Budapest Bank és a Citibank a legproblémásabb a hazai piacon – derül ki a PSZÁF által közölt statisztikából.

Frankhitelek FIX árfolyamon ?

A Hírszerző banki értesülései szerint az Orbán-kabinet azt fontolgatja, hogy a svájcifrank-hiteleseknek 3,5 évig 190 forint környéki árfolyam szerint kell majd törleszteniük. Ha a tényleges árfolyam magasabb lesz, időben viszont kinyúlik a törlesztés. Ráadásul a konstrukció vagy 80 milliárd forint közpénzt is igényelne.

A ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené a svájci frank árfolyamát az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől – értesült a Hírszerző. Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet: ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze.