Lakáshitel-törlesztésben segíthet az önkormányzat

Eddig öt család tudott élni a lakáshitel-törlesztés miatt pénzzavarba került hátralékosoknak felajánlott önkormányzati segítséggel a megyeszékhelyen. Bőven maradt az erre a célra elkülönített keretből.

A zalaegerszegi önkormányzat 2009 végén döntött úgy, hogy segít a gazdasági válság miatt bajba jutott adósokon. Közel ötvenmillió forintot különített el azoknak, akik 2008. szeptember 30. előtt vettek fel lakáscélú kölcsönt, majd a válság következtében pénzzavarba kerültek, nem tudták fizetni a részleteket, de a kölcsönszerződésüket még nem mondta fel a bank. A maximum kéthónapos elmaradással rendelkezőknek – meghatározott jövedelmi és vagyoni feltételek esetén – maximum havi harmincezer forint kamatmentes kölcsönt ajánlott a város, 48 hónapon belüli visszafizetési kötelezettséggel. Eddig öt családnak tudtak segíteni a törlesztési támogatással.

– Hatan adtak be kérelmet, s öten feleltek meg a feltételeknek – tájékoztatott Hardubé Judit népjóléti osztályvezető. – Tavaly összesen 654 ezer forintot fizettünk ki törlesztési támogatásként, egy családnak átlagosan 130 ezer forint körüli összeget.

Az önkormányzat egy másik lehetőséget is biztosított az eladósodottaknak. Ez a konstrukció arról szólt, hogy megvásárolja a város az árverezésre kerülő lakást, élve az elővásárlási jogával, majd bérbe adja korábbi tulajdonosának. Ilyen segítséget azonban eddig senkinek sem adtak, Hardubé Judit szerint azért, mert nem volt rá mód.

– Fordultak hozzánk kérelmezők, de jellemzően olyanok, akik nem lakásvásárlás céljára vették fel a kölcsönt. Ők nem jogosultak a hátralékosoknak biztosított támogatásokra, mindkét esetben feltétel, hogy a hitel lakáscélú legyen.

Az osztályvezető közölte, hogy az ismertetett támogatási formák továbbra is elérhetők. Van rá esély, hogy élénkül az érdeklődés, hiszen a népjóléti osztály ügyfélforgalmából látszik, hogy a válság hatása még tart, a lakosság anyagi helyzete nem javul. Rendelkezésre állási és lakásfenntartási támogatásra például sokkal többen voltak jogosultak tavaly, mint 2009-ben.Még tart a válság hatása, nem javul a lakosság helyzete.

Forrás: zalahirlap.hu