Több mint százezer embert fenyeget kilakoltatás

Több mint százezer embert fenyeget kilakoltatás, ennyi ember ellen indult ugyanis végrehajtási eljárás – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője. Szanyi szerint rajtuk kívül még egymillió ember van, aki elmaradt a lakáshitel-törlesztéssel vagy közüzemi tartozása van. A kilakoltatási moratórium tavasszal jár le.

A legszegényebbekre fordított állami támogatás összege nagyságrendekkel csökkent, az MSZP ígérete szerint ha újra hatalomra kerül, ezt az összeget a GDP egy százaléka fölé viszi.

Szanyi Tibor a Független Hírügynökségnek elmondta: a mostani kormány több intézkedése is arra kényszeríti a szegényebbeket, hogy többet adjanak az „orbáni közösbe.” A Fidesz korábban azzal vádolta az MSZP-t, hogy kormányzása alatt a GDP egy százalékát sem érte el a legszegényebbeknek juttatott állami támogatásra szánt pénzek összege. Ez kétségtelenül így volt, most azonban nagyságrendekkel romlott a helyzet – mondta Szanyi Tibor.

Folyamatosan emelkednek a kiadások
Szanyi Tibor szerint a családok támogatását hirdeti a kormány, mégis a gyerekek 40 százaléka olyan családban nő fel, melynek egyre romlanak az anyagi körülményei. 1-2 százalékuk, vagyis a gazdag családok gyermekei azok, akiknél javult a család anyagi háttere. A szocialista politikus szerint ráadásul az adókedvezmények a tehetősebbeket segítik, a havi bruttó 250 ezer forint alatti jövedelemből élők viszont 2011-ben kevesebb pénzből kell, hogy megéljenek, mint tavaly. Emellett a szegényebbek kiadásai folyamatosan emelkednek, mert a kormány által bevezetett különadók miatt nőnek üzemanyagárak és a szintén különadóval sújtott áruházláncok áraiban is felfedezhető az emelkedés.

Szanyi Tibor elmondta, hogy több mint százezren vannak, akik ellen a lakásukkal kapcsolatban végrehajtási eljárás indult. A kilakoltatási moratórium áprilisban jár le és ha nem történik változás, a helyzet százszor, ezerszer súlyosabb lesz, mint a kolontári iszapkatasztrófa idején. Ott több százan, április után több mint százezren veszíthetik el mindenüket.

Forrás: boon.hu