Fejlemények a lakáshitel-piacon


Kamatok a padlószinten

Jelenleg kimondottan kedvezőek a feltételek, így a korábbi éveknél előnyösebben lehet hitel segítségével jutni az új otthonunkhoz. Ha kellően jó ügyfélnek bizonyulunk, akkor most 4 százalék alatti kamattal elérhetőek a hitelek.

A szakértők azt javasolják, nézzünk utána, a bankban erőteljesen sugallt járulékos életbiztosítás vagy hiteltörlesztési biztosítás valóban elengedhetetlen-e a hitel felvételéhez, illetve ki jár jobban vele: mi vagy a pénzintézet. Emellett a lakásbiztosítást általában ajánlják a lakáshitelhez, mondván, érdemes letudni ezt is együttesen. Ezt a szerződést sem egyértelmű, hogy csatoltan érdemes megvenni, választhatunk külön kedvezőbbet. Az ügyfelek szabad biztosítóválasztását egyébként a bankok nem korlátozhatják. Ha van megfelelő biztosítása a kliensnek, nem kötelezhető biztosító váltásra, pusztán kedvezményekkel ösztönözhető a változtatás.

A lényeg tehát, ne bólintsunk rá az összes ajánlatra azért, mert ott vagyunk a bankfiókban, és így egyszerűnek, kézenfekvőnek tűnik. Havonta törleszteni ezeket az addicionális összegeket nem feltétlenül lesz ilyen egyszerű – hogy valóban megéri-e, ezt magunk ki tudjuk számolni, vagy hitelszakértő segíthet dönteni.A THM és a futamidő az egyik lényeges része a hitelszerződésnek. Fontos emellett tisztán látni, milyen vállalásokat teszünk még a finanszírozó felé, és mi történik, ha nem teljesítjük ezeket.

Legyen minél olcsóbb az előtörlesztés
Az előtörlesztés költségei szintén nagyon érdekesek lehetnek, így minden ajánlatnál érdemes az erre vonatkozó kitételekkel megismerkedni. A bankok többsége lényegében szankcionálja a hitelfelvevőt, amennyiben lakáshitelét idő előtt szeretné visszafizetni. Az ügyfél szeretné “ledobni” a hitelt, és kilépni belőle, ha teheti, mivel ezzel sok pénzt takaríthat meg. A pénzintézetnek ez nem olyan jó üzlet, ezért akadályokat görget elé. Nem csak az 1 százalékos előtörlesztési díjat, hanem a hitel felvételekor – akció keretében – elengedett induló díjakat is kifizetteti általában a cég, ha 3-5 éven belül elő- vagy végtörlesztésre kerül sor.

Ha ilyen barátságtalan feltételekkel korán előtörleszthető kölcsönnel rendelkezünk, egy remek megoldás a lakástakarék (lakás-előtakarékosság), akár több darab is egy családban, amelynek vagy amelyeknek betörlesztésével csökkenthető ez a költség.

Forrás: http://www.monitormagazin.hu/24-ora-hirei/friss-fejlemenyek-a-lakashitel-piacon