NOK – állami piramisjáték?

Nemzeti Otthonteremtési Közösség – NOK
A kormány szerdán (Márc. 16) benyújtotta a parlementnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslatot. Eszerint a NOK-ba befizető tagok közül sorsolással választanák ki azokat, akik kamatmentes állami támogatást kapnak a lakásvásárlásukhoz. A benyújtott törvényjavaslatról már  (2016 márc. 18) szavazhat a parlament.

A közösséget egy szervező cég működtetné és az kezelné annak vagyonát is. A szervező Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, amelynek alaptőkéje legalább 100 millió forint. Egy szervező több közösséget is működtethet. A tagok szervezési díjat fizetnek a cégnek. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

A NOK konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. Az indoklás szerint a nok bevezetése lehetővé teszi a jelenlegi előtakarékossági konstrukciónál a hitelnyújtáshoz kapcsolódó támogatás kiváltását.

Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet, ha a tag a kiválasztását követően a szerződésében meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant vásárolna, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie. Arra is van lehetőség, hogy a szervező az új ingatlant vásárló tag meglévő lakását megvegye, beszámítsa.

A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. A közösség határozott időtartamra jön létre, legalább tíz, legfeljebb tizenöt évig tart. Az indoklás szerint a NOK bevezetése lehetővé teszi a jelenlegi előtakarékossági konstrukciónál a hitelnyújtáshoz kapcsolódó támogatás kiváltását.

Mellesleg…..
Már 2 éve a fogyasztói csoportokat betiltotta az állam. A korábbi fogyasztói csoportokban rengeteg embert becsaptak. A rendszert ki biztosítja? Az OBA? Az építőiparra valóban serkentőleg hat majd a rendszer, de mi lesz azokkal akik menet közben kihullanak?

Forrás: HVG, Origo, Portfolio – Nemzeti Otthonteremtési Közösség – NOK