Lakáshitel haladék

Haladék az adósoknak
Szokása szerint fű alatt, a feltűnést kerülve pénteken délután nyújtotta be a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a kormány. A nemzetgazdasági miniszter által jegyzet javaslat nem tartalmaz meglepetéseket, az előzetes bejelentésnek megfelelően 2014 végéig rögzített árfolyamon lehet törleszteni.

Azoknak, akik így már fizetőképesek lesznek, ez valóban haladék, viszont az fenyegeti őket, hogy 2015 január elsejével a mostaninál is nehezebb helyzetbe kerülnek: újból a piaci árfolyam szerint kell majd törleszteni, plusz a közben felhalmozódó különbözetből és annak kamataiból képződő újabb adósságot is törleszteni kell. Hacsak az akkori kormány ki nem talál valami megoldást.

Megkezdődtek a kilakoltatások

Hosszú szünet után ismét megindultak a kilakoltatások Magyarországon. Bár egyelőre csak azok vannak veszélyben akiknek az önkormányzatok felé van tartozása, így csak velük szemben van lehetőség eljárás megindítására. A végrehajtók azonban eddig csak üres lakásokat találtak, írja a Magyar Nemzet.

Múlt pénteken járt le az adósok egy része számára a kilakoltatási moratórium, így szinte azonnal megindultak a kilakoltatások. A Magyar Nemzet Krejniker Miklóstól, a végrehajtási kamara elnökétől megtudta, hogy az utóbbi napokban néhány kilakoltatást már le is bonyolítottak.

Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete – egy javaslat !

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete kimutatást készített a háztartásoknál lévő hitelállományról. Jelenleg körülbelül 7 ezer milliárd forint a lakosság által felvett hitel, melyből 5 ezer milliárd jelzálogfedezettel rendelkezik és ebből mintegy 3,5 ezer milliárd a lakáshitel – áll a szervezet közleményében.

A fentieket figyelembe véve az egyesület hangsúlyozza, hogy kizárólagosan a lakáshitelekre vonatkozó megoldás teljes mértékben elfogadhatatlan. Mint közleményükben fogalmaztak: nem jelent megoldást, ha csak szociális problémákra hivatkozó intézkedés (segítség, megmentés) történik, hiszen az tovább növeli a társadalmi ellentéteket és abszolút ellentétes az üzleti megfontolásokkal.

Fidesz – segítség a devizahiteleseknek

Megtiltaná a lakáshitel-szerződések egyoldalú módosítását, az önkényes kamatemelést, és lehetővé tenné a futamidő-hosszabbítását az a nyolc pontból álló intézkedéscsomag, amelyet Kósa Lajos és Rogán Antal mutatott be a Fidesz-frakció csütörtöki tapolcai kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte azt is, jelentős változásokat tervez a frakciófegyelem megszilárdítása érdekében, ezért „csattogtatni fogja a frakcióvezetői ostorát”.

Devizahitelek – akkor tényleg nagy a baj ?

Akkor tényleg nagy a baj ?
Lényegében az összes fontosabb deviza jegyzése éves csúcsra emelkedett. Az euró 290, a dollár 240, a frank pedig 208 forint környékén is megfordult pénteken. Pénteken folytatta a csütörtökön megkezdett rohamos gyengülést a forint. A magyar fizetőeszköz zuhanórepülését egyértelműen azok a nyilatkozatok okozták, amelyben kormánypárti politikusok reális esélyként emlegették a magyar államcsődöt, és a görög helyzethez hasonlították a hazait.

Mit mond a szakember?
Az euró jegyzése két nap alatt több mint 15 forinttal emelkedett: miközben tegnap még 273 forint környékén is lehetett eurót vásárolni, a mai csúcsát eddig 289,6-nál érte el a közös európai pénz kurzusa. A forintgyengülés fél kettő környékén megállt, majd ezt követően kissé erősödni is tudott a hazai deviza. Mivel a korábbi tendencia megváltozását látszólag semmi nem indokolta, a piacon elterjedt a hír, hogy esetleg a jegybank lépett közbe a forint védelmében.

Elkeseredve…

Egy macska üldögél a padon, ahová leül egy magába roskadt egyetemista. Az ifjú észreveszi hogy a macska őt figyeli, ezért megragadja az alkalmat, elpanaszolja az összes búját, bánatát. – Elköltöttem minden megtakarított pénzemet, kimerítettem a hitelkártyáim keretét, nem vehetek fel több diákhitelt sem. Nem tudom befizetni a tandíjat, még egy italra sem tudom meghívni a … Olvass tovább