Bedőlt lakáshitelek

Majdnem 150 ezer lakossági jelzáloghiteles tartozott 90 napon túl a bankjának tavaly október végén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint. A késedelmes hitelek állománya 983,2 milliárd forint volt, ami a teljes, 7475,4 milliárd forintos lakossági jelzáloghitel-állomány 13,2 százaléka.

Mind a nem teljesítő állomány, mind az ügyletszám emelkedett októberben szeptemberhez képest – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője.

Eddig mintegy 3000 ügyfél hívta a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kék számát, ahol általános tájékoztatást nyújtanak arról, mely ingatlanok kerülhetnek a NET-programba. Az eszközkezelő a bank által a hiteltartozás miatt árverezésre kijelölt ingatlanokat bizonyos feltételek mellett megvásárolja úgy, hogy a tulajdonos bérlőként benne maradhat.

A bankoknak minden negyedév 15. napjáig (most január 15-ig) kellett kijelölniük a kényszerintézkedés alá vont ingatlanokat, és ezekről tájékoztatni a PSZÁF-ot. Az érintett hiteladósokat ezek után értesítik a kényszerintézkedés veszélyéről – az MTI által megkérdezett öt nagy bank ezt már elkezdte.

Aki ilyen levelet kap a bankjától, csak az lehet jogosult az eszközkezelő programjára. De ez nem jelenti automatikusan, hogy az érintett megfelel a törvényi feltételeknek. A hiteladósnak 30 napon belül kell a szükséges igazolások birtokában szándéknyilatkozatot tennie, hogy értékesítené ingatlanát az eszközkezelőnek. Ezután a bank bírálja el, hogy lemond-e a hitel fennmaradó részéről.

Forrás: metropol.hu