Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete – egy javaslat !

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete kimutatást készített a háztartásoknál lévő hitelállományról. Jelenleg körülbelül 7 ezer milliárd forint a lakosság által felvett hitel, melyből 5 ezer milliárd jelzálogfedezettel rendelkezik és ebből mintegy 3,5 ezer milliárd a lakáshitel – áll a szervezet közleményében.

A fentieket figyelembe véve az egyesület hangsúlyozza, hogy kizárólagosan a lakáshitelekre vonatkozó megoldás teljes mértékben elfogadhatatlan. Mint közleményükben fogalmaztak: nem jelent megoldást, ha csak szociális problémákra hivatkozó intézkedés (segítség, megmentés) történik, hiszen az tovább növeli a társadalmi ellentéteket és abszolút ellentétes az üzleti megfontolásokkal.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete javaslatának lényege, hogy a jelenlegi kamatszerűen felszámolt költségek drasztikus csökkentésre kerüljenek, vagyis ezek mértékét maximálják. Javaslatuk szerint ehhez kapcsolódik, hogy a bankadó alól mentesüljön az a pénzintézet, amelyik segíti ügyfelét, mivel mindez csak akkor végrehajtható, ha nem nehezedik dupla teher a pénzügyi szektorra. Az árfolyamból eredő nyereség maradhatna a pénzintézetnél, azonban a devizalapú hiteleknél felszámított díjak nem haladhatják meg a pénzintézet forrásköltségét, illetve maximálják az alkalmazható kamatmarget – javasolja az egyesület.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete javaslatot tett arra is, hogy a svájci frank alapú hitelek esetében a kezelési költséget szüntessék meg, vagy építsék be az ügyleti kamatba úgy, hogy ezen hitelek esetében a felszámított hitelkamat nem haladhatja meg a 3,5százalékot.

Az Egyesület a részletesen kidolgozott javaslatát megküldte a döntéshozóknak és más, az ügyben érintett pénzügyi szervnek.

Forrás: 168 Óra Online