Lakáshitel válás esetén

Válás esetén a legfontosabb dolog a közös vagyon megosztása, ezen belül is a legfontosabb a közös lakás használatával illetve tulajdonjogával kapcsolatos kérdések rendezése. A házastársak osztatlan közös tulajdonába tartozik mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyona. Válás esetén a problémák forrása a közös tulajdonban lévő lakóingatlant terhelő lakáshitel tartozás rendezése.

Hogyan is indulhatunk el:
A legegyszerűbb és legproblémamentesebb, (illetékek, szerződésmódosítások, perköltség, stb…) ha a házastársak eladják a lakást, majd a befolyt összegből fizetik ki a bank felé fennálló lakáshitel tartozást. Természetesen ebben az esetben is felszámításra kerül a bank részéről a végtörlesztést érintő szerződés módosítási díj.(1-5% – 4%) Banktól és hitelfajtától függően.

Akkor először is a bank felé kell írásban benyújtani a házassági vagyonközösség megszüntetéséről szóló beadványokat és dokumentumokat, ha ilyen nincsen a lakásra vonatkozólag, akkor most kell ügyvéd előtt megíratni. Természetesen ez csak akkor működik, ha sikerül peren kívül megegyezni a házassági vagyonközösség megszűnéséről, akkor a vagyon felosztásáról ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített dokumentumot kell a bank részére eljuttatni. Minden banknál van egy hitelgondozási osztály erre a célra, amivel fel kell venni a kapcsolatot és ők megmondják hogyan lehet náluk szerződést módosítani. A szerződésmódosítást úgy kell kérni, hogy adós, adóstárs változás-kivonás, új adóstárs bevonás történik, tehát akinek a nevére kerül a lakás az lesz az egyedüli adós a hitelügyletben, a másik fél elköltözik a saját gyerekeivel és őt ki kell fizetni.

A másik út:
Aki a lakásban marad és kötelezettséget vállal a hiteltörlesztésre, azt megilleti a lakás tulajdonjoga. Ezeket majd a végén a bank segítségével kell a földhivatalnál bejegyeztetni. Köteles hivatalos úton, érkeztetett ügyvédi ill. közjegyzői okiratban foglaltak alapján tovább vállalni az adós szerepét, köteles ezek szerint fizetni a törlesztőrészletet. Aki elköltözik, igényt tarthat továbbá az eddig visszafizetett törlesztőrészletek felére – (ettől eltérhet a más egyezség, de ez egy alapeset).

Nem az számít, kinek a nevén van ?
Gyakran előfordul, hogy egy vagy akár több ingatlan is csak az egyik házastárs nevén szerepel. Ebben az esetben, amennyiben ezeket már az életközösség fennállása alatt szerezték, a másik fél ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosnak minősülhet. Eltérő álláspont, vita esetén a válás során kell bizonyítani, hogy az adott ingatlan eleve valamelyik fél különvagyonához tartozott vagy az életközösség fennállása során a házas felek külön megállapodásban rendezték annak vagyonjogi sorsát.

Válás után is közös lakásban
A házastársi közös vagyon megosztásánál a nehéz gazdasági helyzet miatt gyakori, hogy a felek nem tudják kifizetni egymást és magukhoz váltani a másik fél ingatlan részét. Jellemző probléma továbbá, hogy a megváltási árból a közös lakást elhagyó fél nem tudja megoldani a lakáshelyzetét. Ezekben az esetekben marad a kényszerű együttélés, amely a lakás megosztott használatával oldható meg.

Forrás: Gyakorikerdesek.hu, Femina.hu