Lakáshitel előtörlesztés – nem segít, ha baj van

Kósa Lajos és Rogán Antal lakáshitelesek megmentését célzó javaslatcsomagja már csak nagy nehézségekkel nevezhető mentőcsomagnak. Az önkormányzati választások után benyújtott törvénymódosítás néhol nyomokban tartalmazza a nagy hévvel bejelentett eredeti ötleteket, a bankok sok javaslatot lesöpörtek vagy teljesen átírtak. A törvénymódosításban több olyan elemet találtunk, amelyek az eddigi szabályokat ismétlik meg, egy-két javaslat viszont valóban enyhítheti egy szűk réteg terheit, igaz, csak kismértékben.

A „mentőcsomag” egyik pontjaként ingyenes előtörlesztést is ígértek a bajban lévő hiteleseknek, mire azonban megfogalmazódott a törvénymódosítás, az ingyenes előtörlesztés lehetősége jelentősen leszűkült. Az előtörlesztés feltétel nélküli ingyenessége egyébként nem segített volna egy bajban lévő adóson, hiszen aki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteit, a legtöbb esetben egy összegben se képes visszaadni a hitelét. Általában egy ilyen adósnak arra sincs lehetősége, hogy egy másik banknál felvett kedvezőbb hitellel kiváltsa adósságát, ugyanis a törlesztési késedelmei miatt vagy egyáltalán nem, vagy csak sokkal rosszabb feltételekkel kaphat hitelt.

Ingyenes előtörlesztésre a javaslat szerint annak lesz lehetősége, akinek tartozása nem haladja meg az egymillió forintot (és az utóbbi egy évben nem élt ezzel a lehetőséggel), ha pedig több mint egymillióval tartozik, csak akkor nem kell előtörlesztési díjat fizetnie, ha már legalább két éve fizeti hitelét és az előtörlesztés összege nem haladja meg a felvett hitel felét. Ezt a szűk előtörlesztési lehetőséget a javaslat még tovább szűkíti azzal, hogy ha az adós egy másik pénzintézetnél felvett kölcsönből szeretné rendezni a tartozását, akkor mindenképpen ki kell fizetnie az előtörlesztési díjat.

Az utóbbi feltétel azt nehezíti meg, hogy az ügyfél kiváltsa hitelét egy másik bank segítségével, ha az kedvezőbb hitelfeltételeket kínál neki, vagyis fékezi a bankok közötti versenyt. Ez egyébként már évek óta megoldatlan probléma a bankszektorban, a Bankbizottság már 2006-ban javasolta az előtörlesztés és a bankváltás könnyítését, de egészen tavaly év végéig nem történt jelentős változás ezen a területen.

Tavaly decemberben Oszkó Péter az előtörlesztett összeg 1,5 százalékában akarta maximálni a kiszabható előtörlesztési díjakat, ezt azonban végül egy képviselői módosító javaslattal sikerült feltornászni 2-2,5 százalékra (a magasabb előtörlesztési díj a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelekre érvényes). A most benyújtott javaslat egyébként ebből a szempontból komoly elmozdulásként értékelhető, ugyanis 1-1,5 százalékra vinné le az előtörlesztési díjat. Ez a mérték már körülbelül azon a szinten van, amit 2006-ban a Bankbizottság vezetőjeként elfogadhatónak tartott volna – mondta a Hírszerzőnek Várhegyi Éva és egyúttal hangsúlyozta, hogy az előtörlesztést egyébként nem lenne ésszerű teljesen ingyenessé tenni, ugyanis a bankoknak valóban vannak költségeik, ha valaki például a hitel futamidejének lejárta előtt egy összegben kifizeti az adósságát.

Forrás: hirszerzo.hu