Lakáshitel – már tilos a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítás

Az Országgyűlés elfogadta a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízingszerződésekre vonatkozó módosításokat. Esetükben tehát várhatóan már idén tilos lesz a bankok egyoldalú szerződésmódosítása.

Az indítvány első pontjait a fideszes Rogán Antal, az egyik beterjesztője ismertette: „Bevezetjük az egyoldalú szerződésmódosítás teljes tilalmát a lakáshitelekre vonatkozóan. Bevezetjük a díjak és költségek emelésének tilalmát a lakáshitelekre vonatkozóan. Ugyancsak bevezetjük, hogy a kamatemelés szigorú szabályokhoz van kötve és korlátozva lesz a lakáshitelek esetében. Bevezetjük a lakáshiteleknél a középárfolyam kötelező alkalmazását, ez azt jelenti, hogy a bank mostantól kezdve legfeljebb a kamatot érheti el kvázi a saját nyereségeként a hitelért cserébe, a pénz átváltásán külön már nem kereshet.”

Lakáshitel előtörlesztés – nem segít, ha baj van

Kósa Lajos és Rogán Antal lakáshitelesek megmentését célzó javaslatcsomagja már csak nagy nehézségekkel nevezhető mentőcsomagnak. Az önkormányzati választások után benyújtott törvénymódosítás néhol nyomokban tartalmazza a nagy hévvel bejelentett eredeti ötleteket, a bankok sok javaslatot lesöpörtek vagy teljesen átírtak. A törvénymódosításban több olyan elemet találtunk, amelyek az eddigi szabályokat ismétlik meg, egy-két javaslat viszont valóban enyhítheti egy szűk réteg terheit, igaz, csak kismértékben.

A „mentőcsomag” egyik pontjaként ingyenes előtörlesztést is ígértek a bajban lévő hiteleseknek, mire azonban megfogalmazódott a törvénymódosítás, az ingyenes előtörlesztés lehetősége jelentősen leszűkült. Az előtörlesztés feltétel nélküli ingyenessége egyébként nem segített volna egy bajban lévő adóson, hiszen aki nem tudja fizetni a törlesztőrészleteit, a legtöbb esetben egy összegben se képes visszaadni a hitelét. Általában egy ilyen adósnak arra sincs lehetősége, hogy egy másik banknál felvett kedvezőbb hitellel kiváltsa adósságát, ugyanis a törlesztési késedelmei miatt vagy egyáltalán nem, vagy csak sokkal rosszabb feltételekkel kaphat hitelt.

Nem támogatták a lakáshitel előtörlesztési díjának eltörlését

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának keddi ülésén – hosszas vita után – a képviselők egyharmada sem támogatta Lenhardt Balázs (Jobbik) azon javaslatát, hogy a lakáshitelek előtörlesztésénél a bankok egyáltalán ne számolhassanak fel díjat. A Kósa Lajos, Rogán Antal és más kormánypárti képviselők által jegyzett törvényjavaslat – összegtől függően – a jelenlegi 2,5 illetve százalékról … Olvass tovább

Lakáshitel végtörlesztés

Ma már talán nincs olyan bank, ahol ne lenne lehetőség a hitel idő előtti rendezésére. Erre természetesen fel is hívják a figyelmet, arra azonban kevésbé, hogy mindez egyáltalán nincs ingyen.

A banknak ugyanis nem az az érdeke, hogy minél előbb visszafizesd a kölcsönt, hanem hogy minél tovább fizesd a törlesztőrészleteket. Az ingatlanmagazin.com most utánajárt, hogy egyes bankoknál a lakáskölcsönök esetében milyen kezelési költségek is terhelik az adósokat, ha előtörleszteni, illetve vég törleszteni szeretnének.

A téma apropóját az adta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal korábban eljárást indított az OTP ellen, mert a bank a lakáskölcsönök végtörlesztési díját 2005 nyarán a szerződéskötéskor hatályos 0%-ról 3,6%-ra emelte – a témához hozzátartozik, hogy a bank tavaly decemberben kötelezettséget vállalt, hogy az ügyfeleket kártalanítja.