Irányadó mutatók

Az idén a jelzáloghitelek többsége már irányadó mutatóhoz kötött (annak ellenére, hogy az ezt előíró jogszabály hatályba léptetését negyedévvel elhalasztották). Azt, hogy ez az adósokat miként érintheti, jól jelzi: a TakarékPont hálózat által nyújtott kiváltó kölcsönnél a kamat kizárólag a pénzpiaci folyamatok következtében szárnyalt fel 10,63 százalékról 11,84 százalékra (a hathavi Bubor 6,13-ról 7,34 százalékra nőtt). Az OTP-nél a háromhavi Bubor alapján a kamat január 4-étől a korábbi 6,76 százalékról 7,23 százalékra emelkedik. Nem éri be azonban a legnagyobb magyar bank ekkora drágulással, közben mától a felárat is növelték fél százalékponttal. A végtörlesztéshez is használható tudatos és takarékos lakáshitel hiteldíja (THM) így a tavalyi 14,9 százalékról mára és holnapra 14,89 százalékra, szerdára viszont már 15,47 százalékra emelkedik. A Raiffeisennél a korábbi alig több mint 12 százalék helyett kerül a kölcsön majdnem 13,2 százalékba (ennyi a THM).

Miközben a K&H, az UniCredit és a Budapest Bank (BB) sem fogad mostantól már be a végtörlesztéshez forinthitelre vonatkozó kérelmet, az FHB visszatért erre a piacra. A hathavi Buborhoz kötött kamatozásnál a korábbi 5 százalékpontos felár helyett az adósminősítéstől függően 4,15-6,75 százalékpontot alkalmaznak. Nem csekély változás, hogy a bank 2012. január 1-jétől kizárólag Optimum Hitelcsomag keretében nyújt hitelt. Ez azt jelenti, hogy csak az számíthat kölcsönre, aki legalább egymillió forintot kér, és vállalja, hogy az FHB elkötelezett ügyfelévé válik. A kötelezően nyitandó Optimum, Aktív vagy Prémium bankszámlához, ha valaki nem akar brutál havi díjat fizetni, 120-180 ezer forint havi rendszeres átutalás kell.
Jellemzővé válik a röghöz kötés

A kondíciós lista szerint a kiváltó hitelekre mától érvényes (ez a végtörlesztéshez már nem igényelhető kölcsönökre vonatkozik) kamat az UniCreditnél 1,5 százalékponttal, a lakáshiteleknél 13,5 százalékra, a szabad felhasználású kölcsönöknél pedig 15 százalékra nőtt. A kamat a BB-nél ugyanakkora maradt, mint ami korábban a végtörlesztési hitelekre is vonatkozott. A jelzáloghiteleinek kamatozása a banknál már a hathavi Buborhoz kötött, és a kamatperiódus is ennek megfelelő. Az adós kockázati besorolásától függő felárnál azonban jókora az eltérés: a lakáshiteleknél 3,45-4,95 százalékpontig, a szabad felhasználású kölcsönöknél pedig 4,2-5,7-ig terjed. A K&H-nál még durvább a különbség. A Szenzációs Forinthitelt 3 havi Bubor mellett 2,9-5,4 százalékpontos felárral kínálják. A kérelmet kilenc kategóriába sorolják az adós minősítésétől függően. Valamennyi esetben 0,5 százalékkal alacsonyabb kamatot állapítanak meg, ha az adós visszavonhatatlanul vállalja, hogy legalább a mindenkori nettó minimálbért elérő jövedelmét A K&H hiteltörlesztő-számlájára utaltatja a hitel teljes futamideje alatt. Emellett az üzleti feltételű lakáskölcsönnél a 100 ezer forint feletti rendszeres jövedelemátutalással a kezelési költséget meg lehet felezni.

A takarékszövetkezetek szinte egyáltalán nem változtattak 2012-re. Ez persze nem jelenti azt, hogy a következő napokban nem is következnek be ezek a lépések, már csak azért is, mert a többség még a referenciakamatok jelentős változását sem vezette át kondíciós listájában. Megtette azonban ezt a Zalavölgye, ahol a THM változott ennek következtében 10,77-13,02 százalékról 12,05-14,33 százalékra. A devizahitelt kiváltó forintkölcsönre váróknak azonban nem árt tudniuk, hogy ez a takarék csak január 13-áig fogad be új kérelmeket. A Zirci takaréknál pedig – mint arról már írtunk – az idei évre a felárat emelték meg fél százalékponttal.

Forrás: azenpenzem.hu

Lakáshitelt – melyik banktól ?

A sorozatos szigorítások és a devizahitelezés megszüntetése után a bankok igyekeztek a devizahitelek fejlesztése során kidolgozott előnyöket átültetni a forinthitel termékeikbe. A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy a lakásvásárlók melyik pénzintézetnél találják a legkedvezőbb hitelajánlatokat.

Több szakértő egybehangzó véleménye, hogy hiába mondják utólag sokan a devizahiteleseknek, hogy miért nem vettek fel inkább forint alapú kölcsönt, a devizahitelek szárnyalása idején – egy-két kivételtől eltekintve – egyik pénzintézet kínálati palettáján sem volt igazán versenyképes forint alapú termék.

Egy ötmillió forintos lakáshitelhez a legalacsonyabb THM mellett az FHB Bankban (8,4 százalék) juthatnak az igénylők, ugyanakkor a legalacsonyabb havi törlesztőrészletet a CIB Bank kínálja (41 507 Ft/hó).

Hogyan mérséklik a devizahitelesek terheit ?

Az elmúlt hetekben számos, jelentős lakossági ügyfélkört fenntartó hitelintézet tett különböző lépéseket a devizahitelesek terheinek könnyítésére. Íme bankról bankra a könnyítések.

Átmeneti jelleggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középárfolyamán törleszthetik esedékes havi részleteiket az MKB Bank svájci frank alapú hitelt fizető szerződésszerűen teljesítő ügyfelei, ezzel az MKB is csatlakozott azokhoz a pénzintézetekhez, amelyek valamilyen módon igyekeznek enyhíteni a devizahitelesek gondjain, megnövekedett terhein.Az MKB Bank szerdán azt közölte, hogy az akciós jellegű, legfeljebb ez év végéig tartó árfolyamengedmény mindaddig érvényes, míg a svájci frank legalább öt egymást követő munkanapon keresztül nem lesz olcsóbb 175 forintnál. Ez esetben ugyanis a bank visszatér a hitelszerződésben rögzített kereskedelmi deviza eladási árfolyam alkalmazásához. Sziráki László, az MKB Bank igazgatója a közlemény szerint azt közölte: „az akció kifejezetten a szerződésszerűen teljesítő ügyfeleknek szól, nem vonatkozik tehát az elő- és végtörlesztésre, valamint a késedelmes tételek elszámolására. Ugyanakkor továbbra is számos, az egyéni élethelyzethez és lehetőségekhez igazodó, az elmúlt másfél évben bevált átstrukturálási konstrukcióval állunk a fizetési nehézségekkel szembesülő ügyfelek rendelkezésére”.