Lakáshitelesek megsegítése

Teljes egyetértés van az alapelvekben a Fidesz, a Bankszövetség és a hitelfelvevők érdekképviselői között – közölte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatban. A Bankszövetség elnöke szerint másfél-két héten belül megszülethet az egyezség.

Aki hitelt vett fel, annak a hitelét vissza kell fizetnie – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatban, miután ő és Rogán Antal találkoztak a Bankszövetség képviselőivel. Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke szerint másfél-két héten belül megszülethet a nyolc pontról a megnyugtató kompromisszum. A mai találkozón a fideszes politikusok több ponton is konszenzusra jutottak a bankok álláspontját képviselő szervezettel.

Hitel rontás

Hiteles ember – az én szófejtésem szerint – az, akinek adnak hitelt, ha kér. A szó jelentése erről az alapról indulva gazdagodott. Érvényességet és értéket jelez. Mégis, aki a szó eredeti értelmében hiteles, vagyis hitelt vett fel, ma gyakran a páriák, a hiteltelenek közé sodródik. Ha ember, ha állam.

A devizahiteles a felelőtlen helyezkedő, ügyeskedő szinonimája lett, a bankokról szólván pedig Kósa Lajos, a mostanság épp velük tárgyaló vezető fi deszes politikus nyilatkozta, hogy a világ pénzügyi rendszere hazugságra épül. Azért szólta le a pénzvilágot, mert a bankok tiltakoznak a lakáshiteladósok megmentése érdekében a kormány által rájuk rótt terhek miatt (is).

Amikor a 90-es évek elején felemelték 3-ról 25 százalékra a kamatokat, bezzeg nem volt bajuk az állami beavatkozással, szegezi szembe velük Kósa. Ha én bank lennék, nem adnék hitelt e nyilatkozónak. Amire hivatkozik, azt ugyanis úgy hívták, hogy az OTP lakáshitel kedvezményeinek megszüntetése. A most tiltakozó bankok még itt sem voltak az országban akkor, amikor ez történt. Vagy ha igen, ez az ügy nem érintette, most viszont erre fel hazugozzák le őket.

A törlesztőrészlezt összege a legfontosabb

A lakáshitelnél a havi törlesztés összege a legfontosabb. A lakáshitel kiválasztásakor a legfontosabb szempont a havi törlesztés nagysága, az emberek 29 százaléka erre tekintettel dönt. A lakást vásárolni akarók 60 százaléka 15 milliósnál olcsóbb ingatlant venne, s ennél is többen finanszíroznák kölcsönből a vételár nagyobbik részét – derül ki a Hoffmann Research és az OTP … Olvass tovább

Fidesz – segítség a devizahiteleseknek

Megtiltaná a lakáshitel-szerződések egyoldalú módosítását, az önkényes kamatemelést, és lehetővé tenné a futamidő-hosszabbítását az a nyolc pontból álló intézkedéscsomag, amelyet Kósa Lajos és Rogán Antal mutatott be a Fidesz-frakció csütörtöki tapolcai kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte azt is, jelentős változásokat tervez a frakciófegyelem megszilárdítása érdekében, ezért „csattogtatni fogja a frakcióvezetői ostorát”.

Lakáshitel és az új Széchenyi Terv

Az új Széchenyi Terv többek között a következő támogatási lehetőségeket veti fel a lakásépítés, vásárlás és bérlés felfuttatásához:
– Az állam bizonyos esetekben garanciát vállalna a lakáscélú hitelekhez
– Az új lakásokhoz és a felújításokhoz is lenne energetikai támogatás a takarékos megoldások ösztönzésére
– A lakásépítéshez, vásárláshoz esetleg szja-kedvezmény kapcsolódna, hitelfelvételtől akár függetlenítve is
– Adómentes juttatás lehetne a cégek hozzájárulása a dolgozóik lakásbérleti díjához
– A bérlakásépítéshez kedvezményes kamatot vehetnének fel az építtetők, az építők pedig társaságiadó-kedvezményt kapnának
– A lakáskasszákban a szülők által összegyűjtött pénzt 3-4 évnyi bérleti jog megvásárlására is fel lehetne használni.
– Össze kell kapcsolni a lakástámogatást a gyermekvállalással, a jövedelemadózással, az energiahatékonysággal, a minőségi, legális építéssel. A részletek azonban még nem ismertek.
A vitaanyag szerint a támogatások eredményeképpen fellépő élénkülés hoz annyi adóbevételt az államnak, hogy a befektetése bejöjjön.

Devizahitelek – akkor tényleg nagy a baj ?

Akkor tényleg nagy a baj ?
Lényegében az összes fontosabb deviza jegyzése éves csúcsra emelkedett. Az euró 290, a dollár 240, a frank pedig 208 forint környékén is megfordult pénteken. Pénteken folytatta a csütörtökön megkezdett rohamos gyengülést a forint. A magyar fizetőeszköz zuhanórepülését egyértelműen azok a nyilatkozatok okozták, amelyben kormánypárti politikusok reális esélyként emlegették a magyar államcsődöt, és a görög helyzethez hasonlították a hazait.

Mit mond a szakember?
Az euró jegyzése két nap alatt több mint 15 forinttal emelkedett: miközben tegnap még 273 forint környékén is lehetett eurót vásárolni, a mai csúcsát eddig 289,6-nál érte el a közös európai pénz kurzusa. A forintgyengülés fél kettő környékén megállt, majd ezt követően kissé erősödni is tudott a hazai deviza. Mivel a korábbi tendencia megváltozását látszólag semmi nem indokolta, a piacon elterjedt a hír, hogy esetleg a jegybank lépett közbe a forint védelmében.