Lakáshitelt – melyik banktól ?

A sorozatos szigorítások és a devizahitelezés megszüntetése után a bankok igyekeztek a devizahitelek fejlesztése során kidolgozott előnyöket átültetni a forinthitel termékeikbe. A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy a lakásvásárlók melyik pénzintézetnél találják a legkedvezőbb hitelajánlatokat.

Több szakértő egybehangzó véleménye, hogy hiába mondják utólag sokan a devizahiteleseknek, hogy miért nem vettek fel inkább forint alapú kölcsönt, a devizahitelek szárnyalása idején – egy-két kivételtől eltekintve – egyik pénzintézet kínálati palettáján sem volt igazán versenyképes forint alapú termék.

Egy ötmillió forintos lakáshitelhez a legalacsonyabb THM mellett az FHB Bankban (8,4 százalék) juthatnak az igénylők, ugyanakkor a legalacsonyabb havi törlesztőrészletet a CIB Bank kínálja (41 507 Ft/hó).

Továbbra is kedvező az AXA Bank ajánlata (8,8 százalék, 44 089 Ft/hó), az MKB Bank négyféle forinthitelt is megjelölt. A középmezőnyben található az Erste Bank (9,4 százalék, 43 360 Ft), az OTP Bank (9,4 százalék, 42 353 Ft), utóbbi ajánlata a jelzálogbank által 0 százalék kezelési költséggel kínált piaci forint lakáshitelre vonatkozik.

Tíz százalék alatt tartotta a THM-et a Sopron és a Budapest Bank is, a sort az UniCredit Bank, az Allianz és a jelenleg főként devizaalapon történő hitelkiváltással foglalkozó Aegon Hitel zárja.

Az FHB Banknál a devizahitelezést érintő korlátozások miatt a jogszabályi feltételeknek megfelelő hitelkiváltás kivételével kivezették az euró alapú hiteltermékek. Az utóbbi hónapokban tovább erősödött a forinthitelek szerepe, de ez nem újdonság, hiszen már a szigorítások előtt is közel 80 százaléka forintban történtek az igénylések. A fennálló tartozás a hitelkiváltással nem növekszik, az FHB hitelkiváltásra továbbra is kedvező feltételekkel kínál az ügyfelek részére euró alapú hiteleket.

Forrás:  Inforadio.hu és Pénzcentrum.hu