Lakáshitel végtörlesztés

Ma már talán nincs olyan bank, ahol ne lenne lehetőség a hitel idő előtti rendezésére. Erre természetesen fel is hívják a figyelmet, arra azonban kevésbé, hogy mindez egyáltalán nincs ingyen.

A banknak ugyanis nem az az érdeke, hogy minél előbb visszafizesd a kölcsönt, hanem hogy minél tovább fizesd a törlesztőrészleteket. Az ingatlanmagazin.com most utánajárt, hogy egyes bankoknál a lakáskölcsönök esetében milyen kezelési költségek is terhelik az adósokat, ha előtörleszteni, illetve vég törleszteni szeretnének.

A téma apropóját az adta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal korábban eljárást indított az OTP ellen, mert a bank a lakáskölcsönök végtörlesztési díját 2005 nyarán a szerződéskötéskor hatályos 0%-ról 3,6%-ra emelte – a témához hozzátartozik, hogy a bank tavaly decemberben kötelezettséget vállalt, hogy az ügyfeleket kártalanítja.

Hogy miért fontos kérdés, hogy mekkora költség terheli az adóst a lakáshitele elő-, illetve végtörlesztésénél? Mert előfordulhat, hogy az ügyfél egy másik bank hitelével kívánja kiváltani eddigi kölcsönét, ha azonban túl magas az előtörlesztési díj, akkor lehet, hogy az új, kedvezőbb kamatozású és a régi hitel közötti árnyereség elveszik, esetleg kisebb mértékűvé válik, amiért nem éri meg a fáradság.

A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvénnyel összhangban az ügyfelek valamennyi hitelszerződésüknél élhetnek az elő- és végtörlesztés lehetőségével, az előtörlesztésre és a végtörlesztésre pedig túlnyomó többségben ugyanazok a feltételek vonatkoznak, hiszen a végtörlesztés valójában egyfajta előtörlesztés. Általában az sem számít a végtörlesztés kezelési költségénél, hogy addig hány év telt el a kölcsön futamidejéből, nincs könnyű dolga azonban annak, aki az egyes bankok előtörlesztéssel kapcsolatos díjait próbálja összehasonlítani, hiszen egyes esetekben konkrét pénzösszegről van szó, más esetekben az előtörlesztett összeg bizonyos százalékáról.
Így aztán nem lehet sem minimum, sem maximum összegről beszélni, csak az adott hiteltermék függvényében. Sőt, az sem elhanyagolandó kérdés, hogy államilag támogatott lakáskölcsönről, vagy egyéb hitelkonstrukcióról van-e szó…

Előtörlesztés

Végtörlesztés

Hogyan is alakulnak a költségek?
A CIB Bank esetében az előtörlesztési díj jelenleg egységesen 30 ezer forint, kivéve a jelzáloglevél kamattámogatású termékeket – CIB Otthonteremtő Hitel jelzáloglevél kamattámogatással -, amelyek esetében a díj mértéke 4%.

Az OTP devizaalapú hiteleinél egységesen 1,7% az előtörlesztési díj, míg a forint-hiteleknél a nem konzorciálisan nyújtott hitelek esetén 35 ezer Ft, a konzorciálisan nyújtott hitelek esetén 2,6%. Amennyiben öt éves kamatperiódusú hitelt nem kamatperiódus-váltáskor törlesztenek elő, akkor a díj mértéke 3,6%.
Tudtad?
Konzorciális hitelek azok, amelyeket az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank közösen nyújtanak az ügyfeleknek.

A Budapest Bank valamennyi lakáshitel-konstrukciója esetében az előtörlesztési díj 50 ezer forint, de a legalacsonyabb előtörleszthető összegnek minimum 500 ezer forintnak megfelelő devizaösszegnek kell lennie. Évenként két alkalommal lehet előtörleszteni: az állam által támogatott kölcsönök esetében az előtörlesztés díja 4%, amiből 2% a refinanszírozó bankot – UniCredit -, és 2% a Budapest Bankot illeti meg. A Budapest Banknál most egy akció keretében a benyújtott svájci frank-alapú hitelkérelmek esetén elengedik a hitelfolyósítási díjat. Ennek feltétele, hogy az ügyfélnek kötelezettséget kell vállalnia, hogy a kölcsön folyósítási időpontjától számított 3 éven belül nem hajt végre előtörlesztést.

A K&H-nál az előtörlesztési díj mértéke 1,5%, de minimum 50 ezer forint, ám ez is csak abban az esetben kerül felszámításra, ha a fennálló kölcsöntartozás több mint 95%-át már előtörlesztette az ügyfél. Állami kamattámogatott hitelek esetében a kamatfordulótól függően 2–4% a díj. Végtörlesztésnél természetesen ez az összeg nem kerül felszámításra, hacsak az ügyfél egy újabb hitellel ki nem váltja a régit.

A Raiffeisen esetében a végtörlesztés egyszeri díja 60 ezer forint, a részleges előtörlesztésé pedig 35 ezer forint. Forrásoldali kamattámogatott konstrukciók esetében a teljes előtörlesztési díj mértéke 4%, ha azonban az előtörlesztés összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, illetve ha nem haladja meg a fennálló tőketartozás 30%-át, és ha az előtörlesztés a kamatperiódus fordulónapján történik, akkor a díj mértéke az előtörlesztett összeg 2%-a lesz.

Az MKB az állami kiegészítő kamattámogatású hitelek esetében nem számít fel díjat, ellenben állami forrásoldali kamattámogatású hitelek esetében már az előtörlesztett összeg 4%-át számolják fel. Dupla kamattámogatású hiteleknél az önálló jelzálogjog értékesítéséig 0%, az önálló jelzálogjog értékesítését követően az előtörlesztett összeg 4%-a lesz a befizetendő összeg mértéke, egyéb hiteleknél pedig 1%-ot, de minimum 75 ezer forintot kell befizetni.

Az Erste Bank jelzáloghiteleinek többségénél az előtörlesztés díja 30 ezer forint, a végtörlesztés díja pedig 50 ezer forint. Kivételt jelent a jelzáloglevél kamattámogatott hitelek, valamint a most indult „Csak kamat” lakáshitel, utóbbi termék esetében ugyanis az előtörlesztési díj a hitel futamidejének első három évében az előtörlesztett összeg 4%-a lesz, ezt követően pedig 30 ezer forint. A végtörlesztési díj a hitel futamidejének első három évében az vég törlesztett összeg 4%-át, ezt követően pedig 50 ezer forintot fog kóstálni.

Az UniCredit Bank a jelzáloghitelek esetében az előtörlesztési díjak meghatározásánál a jogszabályi előírásnak megfelelően csak a ténylegesen felmerülő többletköltségeket számolja el.

Forrás: Femina.hu