Növekedő forint alapú jelzáloghitelek

A deviza jelzáloghitelek új szerződéses értéke a lakáshitelek esetében enyhén növekedett, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében stagnált. Az 1 millió euro érték feletti euro hitelek új szerződéses értéke kiemelkedő mértékben növekedett.

2010. júniusban a háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója szinte változatlan maradt, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél kisebb csökkenés történt. Az euro lakás és szabad felhasználású jelzáloghiteleknél szintén kisebb mértékű csökkenés tapasztalható. A forint és euro hitelek átlagos hitelköltség mutatói közti különbség – az előző hónapok szűkülő tendenciáját megszakítva – a lakáscélú hitelek esetében 2,23 százalékra, és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 1,51 százalékra nőtt.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euro érték alatti forint és euro hitelek esetében változatlan maradt. Az 1 millió euro érték feletti forint hitelek átlagos kamatlába szintén változatlan maradt, míg az euro hitelek esetében kisebb csökkenés volt tapasztalható.

A háztartásoknál az újonnan folyósított forint lakás és szabad felhasználású jelzáloghitelek szerződéses összértéke jelentősen növekedett. Az euro és svájci frank lakáshitelek új szerződéses értékeiben enyhe növekedés figyelhető meg, míg a szabad felhasználású hiteleké változatlanok maradtak. A forint személyi hitelek új szerződéseinek értéke kis mértékben emelkedett.

A háztartásoknak nyújtott forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül júniusban 86 százalék volt (a lakáshiteleken belül 81 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 83 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalék).

A nem pénzügyi vállalati 1 millió euro érték alatti eurohitelek új szerződéses értéke az előző hónaphoz képest szezonális hatások miatt enyhén nőtt, míg a forinthiteleknél növekedés volt megfigyelhető. Az 1 millió euro érték feletti hitelek szerződéses értéke esetén az előző havi jelentős visszaesést követően a forintnál enyhe, szezonalitással magyarázható növekedés, míg az euronál kiemelkedően nagy növekedés következett be.

A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai nagyobb mértékben csökkentek, míg az eurobetétek kamatlábai szinte változatlanok maradtak. Az új szerződések értéke az euro betétek esetében csökkent, míg a forint betétek esetében az előző havi jelentősebb növekedést követően enyhe csökkenés volt tapasztalható.

Forrás: MNB