Nem tudja fizetni a jelzálogot?

Sajátos megoldást talált egy Los Angeles-i család lakáshitel-gondjaira: beleegyeztek abba, hogy hatalmas hirdetőfelületté változtassák a házukat, cserébe azért, hogy ne kelljen törlesztőrészleteket fizetniük. A szomszédok azonban nem örülnek.

A família háza ugyan az El Dorado Drive nevű utcában fekszik, de Hostetlerék az utóbbi időben rájöttek, nem kincsre leltek, hanem valamit tenniük kell, hogy a hitel- és gazdasági válság miatt ne kerüljenek szó szerint az utcára.

Olvass tovább

Euró alapú deviza hitelek

A svájci frank elmúlt időszakban tapasztalt jelentős erősödése miatt egyre több hitelintézet teszi lehetővé lakossági ügyfelei számára a svájci frank alapú devizahitelek euró alapú deviza hitelre való átalakítását. Az euró mellett a svájci frank az a deviza, amelyben a legtöbb deviza alapú hitel folyósításra került, ezért a körlevél is elsősorban ezzel a devizanemmel foglalkozik, de a leírtak értelemszerűen nem csak a svájci frank, hanem a japán jen vagy USA dollárban meghatározott deviza alapú hitelekre is vonatkoznak.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a más devizanemben meghatározott hitel euró alapúvá való átváltási lehetőségének a biztosítását a jelenlegi gazdasági helyzetben megfelelő és helyes gyakorlatnak tartja, elsősorban a következő okokból:

Leállhat a lakáshitelezés

Még egy kis szabályozás a jelzáloghitel piacon, és nem lesz lakáshitelezés Magyarországon – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a pénztárkonferencián, ahol az öngondoskodás fontosságáról tartott előadást.

A bankszövetség elnöke, az MKB elnök-vezérigazgatója elsősorban a bankokat sújtó kormányzati intézkedésekről beszélt. A bankadóval kapcsolatban hangsúlyozta: az rövid távon megoldás lehet, de a közép távon okozott sérülésekkel is kellene foglalkozni. A növekedési pályához ugyanis a reálgazdaságnak szüksége van finanszírozásra. A GDP egy százalékos növekedéséhez – állította Erdei – a hitelállomány három százalékos bővülésére van szükség. Az árfolyamszűrt adatok szerint azonban már most is hitelszűkülés érzékelhető.

Lakáshitel visszafizetés

A hitelt vissza kell fizetni, de megszűnik a kiszolgáltatottság
Rogán Antal fideszes képviselő szerint megszűnik a hitelesek kiszolgáltatottsága, ha az Országgyűlés elfogadja a devizahiteleseket megsegítő törvénycsomagot.

A törvényjavaslat egyik kidolgozója hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott: alapelv, hogy a hitelt vissza kell fizetni, és a magyar jelzálog hitelezés rendszerére szükség van, ezért olyan szabályokat kell meghonosítani, amelyek hosszú távon tartható és kiszámítható jelzálog hitelezést garantálnak. A törvénycsomaggal ugyanakkor egyértelművé teszik, hogy megszűnik a hitelesek kiszolgáltatottsága.

A képviselő kifejtette: az eredeti, nyolcpontos törvénycsomagról egyeztetéseket kezdeményeztek a bankszektorral és a hitelesek képviseletével is, és végül hét pontot emeltek be a javaslatba. Eszerint megtiltanák az egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, bizonyos esetekben az extra díjak felszámítását, köteleznék a bankokat a középárfolyam alkalmazására, illetve ingyenesen elérhetővé tennék az előtörlesztést és a futamidő hosszabbítását. A tiszta lappal indulás jogára vonatkozó szabály egyelőre nem került a csomagba tartalékképzési kockázatok miatt – mondta.

Lakáshitel előtörlesztés – marad a régi

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának keddi ülésén – hosszas vita után – a képviselők egyharmada sem támogatta Lenhardt Balázs azon javaslatát, hogy a lakáshitelek előtörlesztésénél a bankok egyáltalán ne számolhassanak fel díjat.

A Kósa Lajos, Rogán Antal és más kormánypárti képviselők által jegyzett törvényjavaslat – összegtől függően – a jelenlegi 2,5 illetve százalékról 1,5, illetve 1 százalékra csökkenti az előtörlesztési díjat, de két év után az első előtörlesztés is ingyenes lenne. Lenhardt Balázs viszont teljesen eltörölni javasolta az előtörlesztési díjat.

Szigorúbb szabályok védik az adósokat

A svájci frank árfolyama, a devizahitelesek helyzete volt a fő témája a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) tegnapi tájékoztatóját követő kötetlen beszélgetésnek is. Szász Károly elnök úgy fogalmazott: a forint árfolyamának alakulása miatt nincs szükség.

A PSZÁF elnöke szerint a devizahitelesek gyakran még mindig előnyösebb helyzetben vannak, mint azok, akik forinthitelt vettek fel, és fizetési képességük is jobb, a kilencven napnál régebben nem fizetők aránya alacsonyabb, mint a forinthitelesek esetében.