Lakáshitel visszafizetés

A hitelt vissza kell fizetni, de megszűnik a kiszolgáltatottság
Rogán Antal fideszes képviselő szerint megszűnik a hitelesek kiszolgáltatottsága, ha az Országgyűlés elfogadja a devizahiteleseket megsegítő törvénycsomagot.

A törvényjavaslat egyik kidolgozója hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott: alapelv, hogy a hitelt vissza kell fizetni, és a magyar jelzálog hitelezés rendszerére szükség van, ezért olyan szabályokat kell meghonosítani, amelyek hosszú távon tartható és kiszámítható jelzálog hitelezést garantálnak. A törvénycsomaggal ugyanakkor egyértelművé teszik, hogy megszűnik a hitelesek kiszolgáltatottsága.

A képviselő kifejtette: az eredeti, nyolcpontos törvénycsomagról egyeztetéseket kezdeményeztek a bankszektorral és a hitelesek képviseletével is, és végül hét pontot emeltek be a javaslatba. Eszerint megtiltanák az egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, bizonyos esetekben az extra díjak felszámítását, köteleznék a bankokat a középárfolyam alkalmazására, illetve ingyenesen elérhetővé tennék az előtörlesztést és a futamidő hosszabbítását. A tiszta lappal indulás jogára vonatkozó szabály egyelőre nem került a csomagba tartalékképzési kockázatok miatt – mondta.

Rogán Antal expozéjában kiemelte: komoly előrelépés, hogy semmilyen díj nem emelhető még az infláció mértékével sem. A kamatemelést szigorú feltételekhez kötik, amit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével engedélyeztetni kell.

A középárfolyam használatával kapcsolatban a képviselő megjegyezte: olyan módosító indítvánnyal egészítik majd ki, amely szerint mindenfajta törlesztésnél ezt kell alkalmazni. Hozzátette: nincs lehetőség arra, hogy a bank több módon is pénzhez jusson egy hitel nyújtásával, a költségeket a kamaton keresztül kell megtéríteni.

Szólt az ingyenes előtörlesztésről is, amelyet jelzáloghitel esetében lehetne igénybe venni. Hangsúlyozta: a jelzáloglevéllel fedezett hiteleknél az elő- és végtörlesztés mértéke a felére csökken, és bizonyos esetekben az ingyenes előtörlesztésre is lehetőség lesz. Rogán Antal elmondta: a javaslatot alapvetően a lakáshitelesek megsegítésére fogalmazták meg, de a törvény pontosítására több más ponton is szükség van. Ezt a pénzügyi kormányzat készíti elő – tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy 2002 körül volt támogatott kamatú lakáshitel, de ezt a választások után megszüntették, és a devizaalapú hitelezést támogatták. A devizahitel azonban – svájci frank alapon – kockázatos volt, mert a svájci fizetőeszköz kockázatos deviza. Nem volt a hiteleseket védő konstrukció, és senki nem hívta fel a figyelmet a devizaalapú hitelek veszélyeire. Mindenki felelős a kialakult helyzetért, aki ezt nem tette meg – közölte. Rogán Antal elmondása szerint 30 és 45 napos hatálybalépés szerepel a törvényjavaslatban, ha október végéig megtárgyalják, akkor november végén, illetve december 15-én életbe léphet.

Forrás: MTI