Frankhitelesek

Az OTP, a K&H, az FHB, a Budapest Bank (BB) és az Erste után az UniCredit is reagált a svájci frank forintárfolyamának emelkedésére.

Az eddig alkalmazott „mintákból” az UniCredit a középárfolyamos megoldást választotta, bár tartalma szerint ez a megoldás inkább a piacon már megjelent (Napi, 2010. július 9.), konkrét mértéket alkalmazó bankokéhoz hasonlít.

A K&H az MNB középárfolyamán (a bankok által meglehetősen szabadon meghatározható árfolyamhoz képest ez egyértelműen nyilvános és kontrollálható) június elsejétől a svájcifrank-alapú jelzáloghitelek forintra konvertálását teszi lehetővé.

Az eddig valószínűleg nem sokak fantáziáját megmozgató lehetőség a meghirdetés szerint addig él, amíg a svájci frank és a forint keresztárfolyama tartósan – legalább 30 napon, vagyis egy teljes törlesztési perióduson át folyamatosan – nem csökken 175 forint alá.

Az UniCredit a könnyítést a magánszemélyeknek nyújtott svájcifrank-alapú jelzáloghitelek (lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek) és személyi kölcsönök esetében legalább 2010. október 31-éig fenntartja. A bank 2010. július 15-étől a svájcifrank-alapú hiteleknél – a hitelszerződésekben szereplő devizaeladási árfolyam helyett – saját, magánszemélyekre vonatkozó deviza-középárfolyamát alkalmazza a havi törlesztőrészlet meghatározásánál. Ez a múlt heti árfolyamszintek mellett svájci frankonként akár 5-6 forint megtakarítást jelent az ügyfeleknek.

Az Erste öt forint árfolyamkedvezményt nyújt a mindenkori esedékességi napon érvényes (számlakonverziós eladási) törlesztési árfolyamból összes svájci frankban eladósodott lakossági ügyfelének július 15-től, az FHB pedig 205 forintos árfolyamplafont alkalmaz. A többiek inkább kamatot csökkentettek.

Persze különbségek ezen belül is jócskán akadnak. Az Erste hangsúlyozta, hogy az idén tavasszal több lépcsőben is mérsékelték meglévő svájcifrank-alapú jelzáloghiteleik kamatát. A mérséklés 0,3, illetve 0,8 százalékpont volt, amivel már ekkor a pénzügyi válság kiteljesedése előtti szintre mérséklődtek a kamatok.

A BB július 10-i kamatcsökkentése hatásaként állította ugyanezt. Az OTP-nél áprilisban 0,15-3 százalékponttal csökkentették a devizaalapú hitelek kamatát, ezt egészítette ki június 1-jétől az ideiglenesen bevezetett további (svájci frank esetében 75, a jenhiteleknél 50 bázispontos) kamatcsökkentés. Az UniCreditnél, de lapunk érdeklődésére az MKB-nál is hangsúlyozták, hogy tavasszal már csökkentették a svájcifrank-alapú hiteleik kamatát.

A frankhitelesek helyzete mindenesetre nem túl rózsás. Aki 2007 júniusában 5 millió forintnak megfelelő svájcifrank-lakáshitelt vett fel 20 éves futamidőre alacsony finanszírozási hányaddal, magas igazolt jövedelemmel, az a bankok által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint ma körülbelül 50 százalékkal magasabb törlesztőrészletet fizet, mint az induláskor. A három év alatt pedig, amit szorgos havi törlesztéssel töltött, a banki tartozása forintban több mint 1,5 millióval is nőhetett.

Forrás: napi.hu

Szólj hozzá!