Devizahitelek törlesztése középárfolyamon

A hazai pénzintézetek a múlt hét közepéig véleményezhették Szász Károly PSZÁF-elnök javaslatát, amely szerint a jövőben a bankok a devizahitelek törlesztésekor középárfolyamon számolják át az aktuális törlesztőrészlet értékét forintra.

Szász azt javasolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy a bankok ne is a saját, hanem az MNB a tárgynapot megelőző jegybanki középárfolyamát használják az átváltáskor. Az elnök szerint egy, az árfolyam-politika végrehajtásáért felelős szervezet által meghatározott árfolyamról van szó, ami a fogyasztóvédelem érvényesítése szempontjából is megfelelő megoldás. Ráadásul a pénzügyi intézmények árfolyamai követik az MNB középárfolyamainak alakulását.

A saját árfolyammal kapcsolatban pedig megjegyzi: számos pénzkölcsön, illetve pénzügyi lízing nyújtásával foglalkozó intézmény nem jegyez saját árfolyamot. Elismeri azonban, hogy a pénzügyi intézmény által alkalmazott középárfolyam az érintett pénzintézet aktuális pozícióját rögzíti.

A javaslattal kapcsolatban megosztottak a hitelintézetek. Az OTP Bank szerint a bankok a bankközi devizapiacon az eladási árfolyamon vásárolják azt a devizát, amelyet a saját eladási árfolyamukon továbbadnak ügyfeleiknek. Egyrészt a bankok marzsbevétele nem az MNB középárfolyama és az általuk ügyfelek felé jegyzett eladási árfolyam különbsége, hanem a bankközi devizapiac eladási árfolyamának és általuk az ügyfelek felé jegyzett eladási árfolyam-különbsége; másrészt az MNB-közép nem megfelelő a törlesztőrészletek átváltásának szabályozására, hiszen az alacsonyabb, mint az eladási árfolyam a bankközin, ezért a bankoknak veszteségük keletkezne a törlesztőrészletek átváltásakor.

Az UniCredit a magánszemélyeknek nyújtott frankalapú jelzáloghitelek és személyi kölcsönök esetében már bevezette a magánszemélyekre vonatkozó deviza-középárfolyam alkalmazását törlesztési árfolyamként. A jegybanki közép használata az árfolyam-megállapítás módszere és időbelisége miatt ugyanakkor a bank szerint árfolyamkockázatot vinne a piacra.

A KDB Bank arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénzintézet minden ügyfelének lehetővé teszi az aktuális törlesztő részlet devizában történő megfizetését, az ügyfél maga dönthet, elfogadja-e a bank – a piaci átlagnál kisebb – váltási arány vagy maga keres olcsóbb megoldást. További gondot jelenthet, ha valóban a tárgynapot megelőző árfolyamot alkalmaznák a bankok, hiszen a jelenlegi helyzetben egy nap alatt is komoly mozgások lehetnek – ez újabb kockázatot vinne a piacra.
-ról

Forrás: napi.hu

Szólj hozzá!