Segítség a deviza lakáshiteleknek

A lakossági hitelek állománya a legutóbbi, május végi összesítés szerint több mint 8 ezer milliárd forint volt, ebből 5400 milliárd forint devizahitel. A teljes lakossági hitelállomány 54 százaléka svájci frank, 30 százaléka forint, 16 százaléka euro alapú. Sajtótájékoztatóján Csabai Lászlóné kitért az aktuális helyzetre, az önkormányzat hozzáállására:

– Azoknak tudunk segíteni, akiknél van esély a hitel további fizetésére – jelentette ki Nyíregyháza polgármestere. – Eddig 14 esetet bíráltunk el kedvezően, összesen mintegy 4 millió forint áll rendelkezésre az átmeneti segély terhére. Ez egy véges keret. Csakis akkor adható ilyen jellegű támogatás, ha kellőképpen indokolt, és 2-3 hónapnál nem régebbi a tartozás-elmaradás.

Akik például 1 éve nem fizetnek, vagy 1 millió forintos a hátralék, vagy a lakáshitel összege nagyobb, mint az illető házának értéke, akkor már nem tud mit tenni a város. Valójában a kormány feladata a devizahitelesek helyzetének rendezése.

A devizahitel állomány problémáját Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a szeptember 31. és december 31. között felálló nemzeti eszközkezelő társaság oldhatja meg, amelynek koncepcióját a bankszövetséggel közösen kívánja kidolgozni augusztus végéig a kormány. Az eszközkezelő társaság egyéni kérelemre beváltja majd a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra, és megállapítja a bérleti díjat, amely fedezetet jelent a tőketörlesztésre és a kamatra.

A legfrissebb deviza keresztárfolyamok:
Currency Converter

Megállapodás esetén a kormány feltételei között szerepel, hogy a bankok nem csökkenthetik a kkv-k finanszírozását, és nem háríthatják át az ügyfelekre a többletköltséget. A miniszter bejelentette azt is, hogy a devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni, ez visszamenőleges hatállyal, július 1-jétől lesz érvényes.

Forrás: boon.hu

Szólj hozzá!