Fix törlesztőrészlet – akár 10 évre

Az elmúlt évek hektikus gazdasági környezete a korábbinál is jobban felértékelte a biztonság fogalmát: nem véletlen, hogy a jelzáloghiteleket igénylők számára az egyik legfontosabb szempont mára a törlesztő részletek kiszámíthatósága lett. Az UniCredit Bank a hazai piacon egyedülállóan hosszú távra is kínálja ezt: 10 évre is bebetonozható a jelzáloghitel törlesztőrészlete.

A piaci tapasztalatok világosan mutatják: a lakáshitel vagy a szabad felhasználású jelzáloghitel kiválasztásakor a törlesztőrészlet nagysága mellett ma már annak tervezhetőségét is fontos, ha nem a legfontosabb döntési szempontként veszik figyelembe az érdeklődők. Az UniCredit hitelei attól különlegesek, hogy a bank a mai piacon egyedül képes arra, hogy az ügyfeleiről ne csak 1 vagy 3, de akár 10 évre is levegye a fel-le kamatváltozások kockázatát.

Megoldás az alacsony törlesztőrészletre ?

A lakásfinanszírozási piac még mindig nem tért magához, ezen a belül a lízing sem szerepel túl jól. Ezen a helyzeten Dunavölgyi Mária, az OTP Lakáslízing Zrt. elnök-vezérigazgatója reményei szerint segíthet euró alapú konstrukciójuk.

Az idei első félévben a deviza alapú lakásfinanszírozásokon belül a korábbi tíz helyett már több mint 12 százalékot képviselt a lízing – mondta el Dunavölgyi a társaság által rendezett mai háttérbeszélgetésen. A deviza alapú hitelek ebben az időszakban a teljes lakáshitel piacon belül közel 40 százalékos arányra rúgtak, ez a helyzet azonban a jelzálogbejegyzés augusztusban hatályba léptetett tilalma miatt (a tulajdonjognál nincs ilyen korlátozás, ezért nyújtható deviza alapon a lízing) változik majd. Persze ez lassú folyamat lesz, hiszen – ismerte el lapunk érdeklődésére a szakember – jelenleg minden finanszírozónál jelentős mértékű az a portfolió, amelynél a válság következtében a hitelösszeg meghaladja a fedezetként szereplő ingatlan piaci értékét.

Fix törlesztőrészlet

Nyugaton már régóta ismert hitelmódozat a fix havi részlettel kínált hitel. Mindez immár Magyarországon is elterjedt. Az ötlet alapja: sok háztartásban úgy vesznek fel hitelt, hogy látják a családi teherbíró-képességet, és olyan havi törlesztőrészletet vállalnak, amelyet ki tud gazdálkodni a család.

Miről szól a konstrukció ?
A havi törlesztőrészlet mindig fix összeg és a kamatváltozásokat kompenzáló elem a hónapok száma. Egyszerűen, ha a forint erősödik vagy a kamatok csökkennek, akkor ugyanazt a havi törlesztőrészletet elég lesz kevesebb hónapig fizetni. Ha pedig a forint gyengül a hitel devizaneméhez képest, illetve a kamatok emelkednek, akkor a havi törlesztőrészlet több hónapig fog ketyegni.

A fix törlesztőrészlet előnyi:
– elkerülhetőek az árfolyam ingadozások negatív hatásai
– rögzített részletek

A Fix törlesztőrészlet hátánya:
A deviza alapú hiteleknél, az árfolyam kockázat kompenzáció miatt, akár 30-50%-os futamidő növekedéssel is számolhatunk.

És végül legyen szó bármely hitel konstrukcióról is: az adós jól nem járhat, mert az azt jelentené, hogy a bank rosszul járt.

A törlesztőrészlezt összege a legfontosabb

A lakáshitelnél a havi törlesztés összege a legfontosabb.
A lakáshitel kiválasztásakor a legfontosabb szempont a havi törlesztés nagysága, az emberek 29 százaléka erre tekintettel dönt.

A lakást vásárolni akarók 60 százaléka 15 milliósnál olcsóbb ingatlant venne, s ennél is többen finanszíroznák kölcsönből a vételár nagyobbik részét – derül ki a Hoffmann Research és az OTP Bank közös felméréséből.

A lakáshitel kiválasztásakor a legfontosabb szempont a havi törlesztés összege: 29 százalék ezt jelölte meg a felmérésben. A kamat típusát – fix vagy változó – csak a megkérdezettek 14 százaléka tartja jelentős tényezőnek, a teljes hiteldíj-mutatót (thm) főleg a magasabb jövedelműek figyelik.

A reprezentatív mintán készített kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 60 százaléka 15 millió forintnál olcsóbb lakást venne, a vételt fontolgatók több, mint 60 százaléka továbbra is kölcsönből finanszírozná a lakás árának nagyobbik hányadát. A döntés során a budapestiek számára kevésbé lényeges a ténylegesen odaítélhető hitel nagysága, a vidéki nagyvárosokban élők jobban figyelnek a kamat mértékére, a falusiak körében pedig az induló törlesztőrészlet nagysága az inkább fontos.

Forrás:boon.hu

Devizahitelek törlesztése középárfolyamon

A hazai pénzintézetek a múlt hét közepéig véleményezhették Szász Károly PSZÁF-elnök javaslatát, amely szerint a jövőben a bankok a devizahitelek törlesztésekor középárfolyamon számolják át az aktuális törlesztőrészlet értékét forintra.

Szász azt javasolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy a bankok ne is a saját, hanem az MNB a tárgynapot megelőző jegybanki középárfolyamát használják az átváltáskor. Az elnök szerint egy, az árfolyam-politika végrehajtásáért felelős szervezet által meghatározott árfolyamról van szó, ami a fogyasztóvédelem érvényesítése szempontjából is megfelelő megoldás. Ráadásul a pénzügyi intézmények árfolyamai követik az MNB középárfolyamainak alakulását.