Lakáshitel – már tilos a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítás

Az Országgyűlés elfogadta a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízingszerződésekre vonatkozó módosításokat. Esetükben tehát várhatóan már idén tilos lesz a bankok egyoldalú szerződésmódosítása.

Az indítvány első pontjait a fideszes Rogán Antal, az egyik beterjesztője ismertette: „Bevezetjük az egyoldalú szerződésmódosítás teljes tilalmát a lakáshitelekre vonatkozóan. Bevezetjük a díjak és költségek emelésének tilalmát a lakáshitelekre vonatkozóan. Ugyancsak bevezetjük, hogy a kamatemelés szigorú szabályokhoz van kötve és korlátozva lesz a lakáshitelek esetében. Bevezetjük a lakáshiteleknél a középárfolyam kötelező alkalmazását, ez azt jelenti, hogy a bank mostantól kezdve legfeljebb a kamatot érheti el kvázi a saját nyereségeként a hitelért cserébe, a pénz átváltásán külön már nem kereshet.”

Emellett bevezetik az ingyenes előtörlesztés lehetőségét, a többi esetre pedig felére csökkentik az előtörlesztési költségeket. Lehetőséget teremtenek az ingyenes futamidő-hosszabbításra, sőt a késedelmes fizetésbe esett ügyfelek maximum ötéves futamidő-hosszabbítási kérelmét a bankok kötelesek lesznek elbírálni és elfogadni. Végül: 90 nappal a felmondás után késedelmi kamat, büntető kamat, extra díj és költség nem számolható fel.

A még az idén hatályba lépő módosítások Rogán Antal becslése szerint 850 ezer lakáshitelesnek segíthetnek, a legproblémásabb ügyfeleken azonban jelenleg csak a kilakoltatási moratórium segít. Számukra a Nemzeti Eszközkezelőre vonatkozó külön javaslattal nyújthat segítséget a kormány.

A Fidesz ezen túlmenően a közjegyzői díjakat, valamint a végrehajtás rendszerét is felülvizsgálná.

Forrás: Inforadio.hu