Lakáshitelesek és új adótörvények

Lakáshitel, közbeszerzés, magánnyugdíj-pénztári befizetések és még számos napirendi pont kerül héftőn az Országgyűlés elé, ahol a képviselők zárószavazást tarthatnak az egyes törvényjavaslatokról. A jövő évi adótörvények tárgyalását kedden kezdik meg – adta hírül a közrádió.

A parlament tervezett napirendje szerint hétfőn tartják a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről szóló törvényjavaslatok zárószavazását, ha az Országgyűlés nem fogad el a jogszabálytervezethez benyújtott egyetlen módosító indítványt sem. Az előterjesztés szerint a társadalombiztosítási törvény módosítással a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg – november 1-je és 2011. december 31-e között – tagdíj helyett járulékot fizetnének a Nyugdíj biztosítási Alap részére.

Ugyancsak hétfőn vitatják meg és tartanak zárószavazást képviselőink arról az előterjesztésről, miszerint közös vagyonkezelő alapba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyona.

Ezenkívül megtárgyalják az öt kormánypárti képviselő által benyújtott indítványt is, ami a nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítené. Ez alapján a lakáshiteleseknek többek között évente egy ingyenes előtörlesztés, és egy ugyancsak ingyenes futamidő-hosszabbítás járna. A javaslat csak a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízing szerződésekre vonatkozik.

A közbeszerzésekről szóló törvény módosítása esetén megszüntetnék a kötelező közbeszerzést a jogi szolgáltatásoknál. A határozathozatalok után a Ház megvitatja az Országos Rádió és Televízió Testület tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, majd a kormányhivatalokról, valamint a területfejlesztésről szóló javaslat kerül szavazás elé.

Kedden folytatódik a tárgyalás-sorozat, ahol a parlament a 2011-es adó- és járulékszabályokra vonatkozó előterjesztés általános vitáját kezdik meg. A javaslatban az áll, hogy a magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kellene adózniuk, tehát a külön adózó jövedelmek után is ugyanekkora lenne az adó.

Szintén kedden kezdődik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat általános vitája. A javaslat szerint a jövő év első napján Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP).

Forrás: OrientPress