Lakáshitel – már tilos a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítás

Az Országgyűlés elfogadta a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízingszerződésekre vonatkozó módosításokat. Esetükben tehát várhatóan már idén tilos lesz a bankok egyoldalú szerződésmódosítása.

Az indítvány első pontjait a fideszes Rogán Antal, az egyik beterjesztője ismertette: „Bevezetjük az egyoldalú szerződésmódosítás teljes tilalmát a lakáshitelekre vonatkozóan. Bevezetjük a díjak és költségek emelésének tilalmát a lakáshitelekre vonatkozóan. Ugyancsak bevezetjük, hogy a kamatemelés szigorú szabályokhoz van kötve és korlátozva lesz a lakáshitelek esetében. Bevezetjük a lakáshiteleknél a középárfolyam kötelező alkalmazását, ez azt jelenti, hogy a bank mostantól kezdve legfeljebb a kamatot érheti el kvázi a saját nyereségeként a hitelért cserébe, a pénz átváltásán külön már nem kereshet.”

Lakáshitelesek megsegítése

Teljes egyetértés van az alapelvekben a Fidesz, a Bankszövetség és a hitelfelvevők érdekképviselői között – közölte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatban. A Bankszövetség elnöke szerint másfél-két héten belül megszülethet az egyezség.

Aki hitelt vett fel, annak a hitelét vissza kell fizetnie – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatban, miután ő és Rogán Antal találkoztak a Bankszövetség képviselőivel. Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke szerint másfél-két héten belül megszülethet a nyolc pontról a megnyugtató kompromisszum. A mai találkozón a fideszes politikusok több ponton is konszenzusra jutottak a bankok álláspontját képviselő szervezettel.

Fidesz – segítség a devizahiteleseknek

Megtiltaná a lakáshitel-szerződések egyoldalú módosítását, az önkényes kamatemelést, és lehetővé tenné a futamidő-hosszabbítását az a nyolc pontból álló intézkedéscsomag, amelyet Kósa Lajos és Rogán Antal mutatott be a Fidesz-frakció csütörtöki tapolcai kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte azt is, jelentős változásokat tervez a frakciófegyelem megszilárdítása érdekében, ezért „csattogtatni fogja a frakcióvezetői ostorát”.