Diákhitel felvétele

Mélypontra ért a diákhitel kamata
Minden eddiginél alacsonyabb, 8,5 százalékos kamattal kezdi a tanévet a diákhitel – jelentette be Őri András, a Diákhitel Központ Zrt. szóvivője szerint.

A diákhitellel 2001 óta több mint 290 ezren éltek már. Az elmúlt tanévben az újonnan csatlakozott 19 ezer hiteligénylővel együtt összesen 68 783 felsőoktatásban tanuló számára mintegy 22 milliárd forintot fizetett ki a DK a tanévben. Az egy főre jutó átlagos összeg a diákhitel története során a legmagasabb értéket, 321 ezer forintot ért el. A diákhitelként kifizetett összegek 2001 óta mintegy 200 milliárd forintot jelentettek.

Őri szerint továbbra is a havi 40 ezer forintos hitelösszeg a legnépszerűbb, az igénylők 41 százaléka ezt választotta. A második helyen a 30, a harmadikon pedig az 50 ezer forintos összeg állt.

A hitelfelvevők állandó lakhely szerint az átlagnál nagyobb arányban származnak Szabolcs-Szatmár, Békés és Somogy megyékből, az átlagnál kisebb penetráció jellemzi viszont Budapestet és Győr-Moson-Sopron megyét. A jogosultak átlagosan 19 százaléka él a diákhitel lehetőségével.

A DK az előző tanév végén 117 ezer törlesztésre kötelezett ügyféllel rendelkezett, Őri szerint a fizetési fegyelem kiváló, a nemfizetők aránya 3,1 százalék volt. Az ingyenes előtörlesztés lehetőségének köszönhetően az előírt törlesztőrészletek közel másfélszerese érkezik be a DK-hoz. Az elmúlt tanévben 12 ezren, 2001 óta pedig több mint 70 ezren már minden adósságukat visszafizették. Őri szerint a magyar modell sikerességét jelzi, hogy a brit kormány hasonló, jövedelemarányos rendszer bevezetését tervezi.
Forrás: napi.hu

A diákhitel egy olyan speciális kölcsönfajta, amit kizárólag a felsőoktatásban tanuló diákok igényelhetnek. 2001-től 2009 decemberéig már több, mint 285 000 hallgató élt ezzel a lehetőséggel, és közülük 60 000 már minden tartozását visszafizette.

Igénylés
A Diákhitelt bárki igényelheti, aki nem múlt még el 40 éves, magyar állampolgár, és valamelyik felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Nincs hitelbírálat, nem kell kezes és más fedezet sem. Szabadon elkölthető, igényelhető egy összegben vagy havonta, a törlesztést pedig csak a tanulmányok befejezése utáni negyedik hónapban kell elkezdeni. A havi törlesztőrészlet nem fix, hanem mindig a törlesztő jövedeleméhez (ill. bizonyos esetekben a minimálbérhez) igazodik. Bármikor díjmentesen lehet előtörleszteni, vagyis az előírtnál korábban visszafizetni. Az így befizetett összeg rögtön a tőketartozást csökkenti, vagyis gyakorlatilag ezzel szabályozható a törlesztés futamideje. Ha valaki úgy gondolja, akkor az alacsony összegű kötelező törlesztőrészletekkel hosszú évekre elnyújthatja a törlesztést, így marad pénze egyéb kiadásokra is (pl. otthonteremtés, családalapítás).

Törlesztés
Ha vége az egyetemnek/főiskolának, nem utalják tovább a diákhitelt sem, sőt! A hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónap első napjától el kell kezdeni a visszafizetést.

Nem olyan ijesztő, amilyennek elsőre hangzik: az első két évben a törlesztés a minimálbérhez igazodik, ezért viszonylag alacsony.

Mikortól?
A hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónap első napjától kell elkezdeni a törlesztést. (Pl. ha ez június 23-án történt, akkor októbertől kell törleszteni.) A hallgatói jogviszony megszűnését a tanulmányi osztályon lehet megkérdezni.
Hogyan kell törleszteni?

Törleszteni kizárólag átutalással lehet. Számlaszám: 10032000-01800126. A pénznek minden hónap 5-éig kell beérkeznie, különben a késedelmi kamatot számolnak fel rá. Az átutalás közlemény rovatában fel kell tüntetni a 8 jegyű szerződésszámot! Részletek itt.
Mennyit kell törleszteni?

Az első két évben a minimálbér 6 százalékát kell havonta törleszteni, ez 2010-ben 4290 Ft. Ha valaki költségtérítésként felvette a mindenkori maximumot (idén havi 50, korábban 40 ezer forintot), akkor a minimálbér 8 százalékát kell havonta befizetnie (2010-ben: 5720 Ft).
Hogy működik az előtörlesztés?

Bármikor, bármennyit díjtalanul lehet a kötelezőnél többet fizetni, vagyis előtörleszteni. Az előtörlesztést, külön utalásként, de a törlesztéssel megegyező számlaszámra kell teljesíteni. Ekkor a közlemény rovatban szerepelnie kell a nyolcjegyű szerződésszám mellett az „előtörlesztés” szónak is. Jó tudni, hogy az előtörlesztés nem menetesít a kötelező törlesztőrészlet fizetése alól.
Előtörlesztés vs. csak a kötelező törlesztőrészlet fizetése
Mi szól az egyik, és mi a másik mellett? Aki csak a kötelező havi törlesztőrészletet fizeti, az vállalja, hogy a visszafizetés tovább tart, viszont így a viszonylag alacsony havi törlesztés mellett marad pénze más dolgokra is. Ha valaki előtörleszt, akkor nagyobb terhet vállal, hiszen több pénzt kell befizetnie, de cserébe hamarabb letudja tartozását. Mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a jobb megoldás.
Forrás: felvi.hu

Diákhitel kalkulátor

És ha nem megy a törlesztés:
A Diákhitel egyik legkedvezőbb tulajdonsága, hogy nem kell közvetlenül a hitelfelvétel után megkezdened a törlesztést, ráérsz visszafizetni a tartozást, miután végeztél az egyetemen vagy főiskolán.

A szerződés értelmében azonban minden előzetes értesítés nélkül köteles vagy megkezdeni a törlesztést a hallgatói jogviszonyod megszűnését követő negyedik hónap első napjától – függetlenül attól, hogy addigra sikerült-e elhelyezkedned, vagy még mindig az álláskeresők táborát erősíted.

De mit tehetsz akkor, ha nem tudod fizetni a részleteket, és esetleg az azonnali, egy összegben való visszafizetés veszélye fenyeget? Feltérképeztük a lehetőségeket.
Kérj mérséklést!

Szorult helyzetedben nagy segítség lehet az a tavaly életbe lépett kormányrendelet, mely lehetővé teszi, hogy a válság következtében megnövekedett terheidet némiképp csökkenthesd.

A rendszeresen befizetendő összegek mérséklése azért jelenthet könnyebbséget, mert a Diákhitel törlesztőrészlete a harmadik törlesztési évtől a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik. Így, ha két éve jól fizető állásod volt, mára viszont kevesebb pénzt keresel, vagy esetleg elveszítetted a munkád, akkor valószínűleg elviselhetetlenül magas részleteket kell fizetned.

Amennyiben élsz a lehetőséggel, a Diákhitel Központ indokok vizsgálata nélkül két évre engedélyezi a havi törlesztés mérséklését. Azt, hogy mekkora részletekben szeretnéd visszafizetni a pénzt, te határozod meg, viszont azzal mindenképpen számolj, hogy a havi részlet nem lehet kevesebb a minimálbér 6%-ánál.
Újabb hallgatói jogviszony

Egy ilyen kilátástalan helyzetben megoldást jelenthet, ha továbbképzed magad. Ha az első diplomád megszerzését követően úgy döntesz, hogy beiratkozol egy másik felsőoktatási intézménybe, akkor jó, ha tudod, hogy ebben az esetben továbbra sem vagy köteles elkezdeni a törlesztést.

Ha ezt a megoldást választod, akkor nincs más dolgod, mint kitöltened a megfelelő nyomtatványt, majd azt aláírva eljuttatni a Diákhitel Központ postacímére. Miután a tanulmányi osztály visszaigazolta a hallgatói jogviszonyod, egészen a tanulmányok befejezéséig megfeledkezhetsz a törlesztéssel járó kötelezettségeidről.

Tipp
Ha van állásod, és lehetőség van rá, köss tanulmányi szerződést. Ilyenkor a munkaadó átvállalja a képzésed költségeit, így arra sem kell költened. Azt azonban ne feledd, hogy cserébe elkötelezed magad az adott munkahelyen: legalább annyi időt biztosan ott kell majd maradnod, amíg megtérül az a pénz, amit a tanulmányaidra költöttek.
Szüneteltesd a törlesztést!

A Diákhitel visszafizetésére vonatkozó kötelezettségeidet szüneteltetheted, ha úgynevezett sajátos élethelyzetbe kerültél. Ebbe a kategóriába sajnos nem tartozik bele az, ha elveszted az állásod, vagy közvetlenül a diplomád megszerzését követően nem tudsz elhelyezkedni.

Felfüggesztheted viszont a kölcsön visszafizetését, ha jogosult vagy terhességi gyermekágyi segélyre, GYED-re, GYES-re, rokkantsági nyugdíjra, rokkantsági járadékra vagy baleseti rokkantsági nyugdíjra.

Amennyiben az előbb felsorolt esetek valamelyike áll fent, és szüneteltetni szeretnéd a törlesztést, akkor töltsd le a Diákhitel Központ honlapjáról a megfelelő nyomtatványt, majd azt kitöltve és aláírva juttasd el a szükséges igazolásokkal együtt a Diákhitel Központ postacímére. Ne feledd: a TGYES, GYED és GYES jogcímén benyújtott nyomtatvány vonatkozó pontjait az ellátás folyósítását igazoló szervezetnek is ki kell töltenie.
Célzott kamattámogatás

A célzott kamattámogatás lényege, hogy a Diákhitel kamatát az állam vállalja át, és nem a hitelfelvevőnek kell azt megfizetnie. Ha terhességi gyermekágyi segélyt, GYES-t vagy GYED-et kapsz, akkor jogosult lehetsz célzott kamattámogatásra is. A visszafizetési kötelezettség felfüggesztéséhez hasonlóan a célzott kamattámogatás kérelmezéséhez is le kell töltened a megfelelő nyomtatványt, majd azt kitöltve és aláírva, valamint a szükséges igazolásokat mellékelve kell eljuttatnod a megadott címre.

Szerződésbontás esetén részletfizetés
A Diákhiteled törlesztése sajátos élethelyzetek – például terhesség – nélkül is problémát jelenthet. Az elmaradó részletek azonban hamar felhalmozódhatnak, a tartozás pedig komoly következményekkel járhat. A Diákhitel Központ Zrt. üzletszabályzata szerint ugyanis azonnali hatállyal felmondhatják a kölcsönszerződést, ha a lejárt követelések összege eléri vagy meghaladja a kötelező törlesztőrészlet bizonyos százalékát.

Ha felbontják a szerződésed, akkor a teljes tartozás az állami adóhatósághoz kerülhet. Szerencsére ebben az esetben is van még remény arra, hogy részletekben fizethesd ki a kölcsönt, ugyanakkor számolj azzal, hogy valószínűleg jóval nagyobb részletekben kell majd rendezned az adósságod.

A diákhitel törlesztésénél csalóka, hogy a minimális törlesztőrészlet annyira alacsony, hogy a tőkét alig, vagy egyáltalán nem csökkenti. Éppen ezért érdemes lehetőségeinkhez mérten minél előbb visszafizetni, azonban az előtörlesztés részleteiről mindig érdemes tájékozódni a diákhitel központban. Az előtörlesztésnek nincs semmilyen költsége.

Forrás: femina.hu