A bedőlt lakáshitelek

A bedőlt lakáshitelek kapcsán elképzelhető, hogy az állam az ingatlan mellett leszámítolt áron veszi át a fizetési kötelezettséget a bankoktól – mondja Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke, a főváros V. kerületének polgármestere a Figyelőnek adott interjúban. Rogán szerint a következő két évben sem változnak alapvetően a bankadó szabályai.

„Nagyon sok területen kell lépnünk. A médiatörvény is változtat a hírközlés szabályozási rendszerén, nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb a hírközlési törvényt is módosítani kell. Valószínűleg át kell tekintetni az energiaszabályozást is. Meghirdettük az energiaárakra vonatkozó stopot, ígéretet tettünk arra, hogy új megállapodást hozunk tető alá a piaci szereplőkkel, s ha szükséges, akkor ehhez a szabályozási környezetet is át kell alakítani. A közbeszerzések területén szintén átfogó módosításokra van szükség” – mondta Rogán Antal a Figyelőnek.

A politikus szerint a bankadó ideiglenes intézkedés, három év alatt szeretnének kivezetni, így a mértéke a bevezetéskori időszakhoz képest némileg változhat, de érdemi elmozdulásra nem látok lehetőséget. Meggyőződése, hogy a kormány szándékai a bankadót illetően a következő két évben változatlanok, és ehhez a kormányzat bírja a kormánypárti frakciók támogatását.

„A mindenkori költségvetési mozgásteret alapvetően két dolog határozza meg. Az egyik a nemzetközi környezet, amit rendkívül kedvezőtlenül befolyásolt a görög helyzet, vagy a spanyol és a portugál államháztartási pozíció, illetve az euró válsága. A piacok ezért reagálnak érzékenyen az EU-országok mozgástér-bővítési kísérleteire. Belső értelemben pedig a magyar költségvetés szűkíti a lehetőségeket. Elmaradások vannak a bevételekben, az ideiek egy részét az elmúlt évre könyvelték. Ezek a trükkök számunkra is csak az utóbbi egy-két hónapban derültek ki. A kormánynak nem volt más választási lehetősége: csak úgy tudja megnyerni a piacok bizalmát, ha fegyelmezett költségvetési politikát folytat.”

Bár a pénteki jelentés részletes adatokat közöl az államháztartás helyzetéről, komoly tanulságokat nem lehet levonni a dokumentumokból: ezekben ugyanis – a korábbi szokással szemben – nem szerepelnek az előirányzatok éves teljesülésére vonatkozó előrejelzések – írtuk hétfői számunkban. Az mindenképpen leszűrhető, hogy társasági, jövedéki és regisztrációs adó terén egyelőre jelentős az elmaradás a 2009-es folyamatokhoz képest, és némi mínuszt mutatnak az szja-bevételek is. Ez utóbbi ugyanakkor az év elején hatályba lépett szja-csökkentés fényében nem meglepő, ahogy az sem, hogy áfából több bevétel folyt be az idei első fél évben, mint tavaly. A büdzsé egyenlegét javították a magán-nyugdíjpénztári rendszerből visszalépők is, az idén összesen 64,1 milliárd forinttal.

Az adóbevételek első hathavi egyenlege egyébként 23 milliárd forintos mínuszt mutat 2009 azonos időszakához képest, a kiadásoknál pedig ugyanilyen összehasonlításban 285 milliárd forint a többletköltés, ami viszont kissé árnyalja Rogán véleményét. Ez elsősorban a tb-kassza és a MÁV támogatásának, valamint az állami kezességvállalások fokozottabb érvényesítésének köszönhető. Utóbbi soron az éves 20,4 milliárd forintból 16,5 milliárdot már ki is fizetett az államkassza, itt tehát borítékolható az előirányzat túllépése.
Rogán Antal szerint a politika nem értelmiségi műfaj, nem az elitnek szól és ezt fontos figyelembe venni.

Forrás: figyelo.hu

Szólj hozzá!