Banki kamatemelések – VÉGE!

December 18-ától a bankok csak meghatározott esetekben emelhetik egyoldalúan a lakáscélú hitelszerződések kamatát. Ha nő a jegybanki alapkamat, emelhetnek.

Elkészült az a kormányrendelet, amely a szerződésekben előírt kamat egyoldalú módosításának feltételeiről szól. A rendelet megalkotását a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvény írta elő.

Ez a törvény kimondja, hogy a lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződéseket (továbbiakban lakáshitel-szerződéseket) a bank az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja; ha ez mégis megtörténik, akkor a szerződést semmisnek kell tekinteni. E törvény szerint a bank az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamat tekintetében dönthet. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendelet ennek feltételeit rögzíti.

Szombattól a bank a lakáshitel-szerződés kamatát az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a „kamat mértékére ténylegesen hatást gyakorló feltételek” esetén módosíthatja.

Három ilyen feltétel van:
– ha kedvezőtlenül változnak a hitelező forrásköltségei, forrásszerzési lehetőségei (a rendelet ötpontos felsorolást ad, ilyen például, ha nő a jegybanki alapkamat)
– ha változik a hitelkockázat,
– vagy ha változnak a hitelező adott tevékenységének költségeit növelő, a hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő jogszabályok.

A kormányrendelet szerint kamat mértékének százalékban kifejezett növekedése nem haladhatja meg az előbbi feltételek változásának együttes hatása alapján meghatározott mértéket.

A rendelet szerint a kamat – ügyfél számára kedvezőtlen – módosítására a hitelkockázat változásai esetén is sor kerülhet. Ilyen lehet például, ha az adott ügyfelet magasabb kockázati kategóriába sorolják át, mégpedig a kölcsön összegében vagy a fedezetül szolgáló ingatlan értékében bekövetkezett legalább 10 százalékos változás miatt. De ebben az esetben is csak akkor, ha ez a változás a kölcsön visszafizetését jelentősen veszélyezteti.

Ebben az esetben sem módosíthatja a bank a devizában nyújtott és forintban törlesztett hitel kamatának mértékét az ügyfél számára kedvezőtlenül, ha a kölcsön forintban meghatározott összege az árfolyamváltozás miatt emelkedik.

A rendelet szabályait annak hatálybalépését megelőzően kötött lakáshitelek tekintetében is alkalmazni kell. A rendelet december 15-én jelent meg, 18-án, szombaton lép hatályba.

Forrás: Origo.hu