Banki kamatemelések – VÉGE!

December 18-ától a bankok csak meghatározott esetekben emelhetik egyoldalúan a lakáscélú hitelszerződések kamatát. Ha nő a jegybanki alapkamat, emelhetnek.

Elkészült az a kormányrendelet, amely a szerződésekben előírt kamat egyoldalú módosításának feltételeiről szól. A rendelet megalkotását a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvény írta elő.

Ez a törvény kimondja, hogy a lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződéseket (továbbiakban lakáshitel-szerződéseket) a bank az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja; ha ez mégis megtörténik, akkor a szerződést semmisnek kell tekinteni. E törvény szerint a bank az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamat tekintetében dönthet. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendelet ennek feltételeit rögzíti.

Esnek a lakáshitel kamatok

Augusztus közepétől nem lehet felvenni Magyarországon deviza alapú jelzáloghitelt, a bankok azonban a gyakorlatban már deviza alapú fogyasztási hitelt sem nagyon nyújtanak. Pedig most érné meg svájci frankban eladósodni. A júliusi statisztikák tanúsága szerint kiveszőben a devizahitelezés annak ellenére, hogy valószínűleg most érné meg igazán frankban eladósodni: rekord gyenge a forint a frankkal szemben, és a frankhitelek kamata is alacsony.

A bankok nem csak devizahiteleik kamatait csökkentik: a forint alapú lakáshitelek átlagos hitelköltsége hosszú idő óta először csökkent 10, a fogyasztási hiteleké 20 százalék alá. Mindez nem a forrásköltségek csökkenését jelzi: a bankok így próbálják enyhíteni ügyfeleik terheit. Ez egyre inkább az ő érdekük is…