Áprilisi kilakoltatási moratórium

A következő fűtési szezon végéig, azaz 2011. április 15-ig tart a kilakoltatási moratórium. Az Országgyűlés elfogadta a bírósági végrehajtásról szóló törvény kormány által kezdeményezett módosítását. A parlament egyhangúlag, 351 igen szavazattal fogadta el a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását; a jogszabályhoz benyújtott, elfogadott egyik módosító javaslat az eredeti előterjesztéshez képest – amely március 31-ig írt volna elő – is tovább növelte a moratórium idejét. A törvény a kihirdetését követő napon lép életbe és kimondja: a már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól – legkorábban így a törvény hatálybalépését követő naptól – el kell halasztani a lakáskiürítést a következő év április 15-ig.

A lakáshitelek mögött fedezetként álló ingatlanok több mint felén nagyobb a tartozás, mint amennyiért pénzzé tehetők – írja a szombati Magyar Nemzet.

A bankok már nem látják értelmét a további huzavonának, ezért sorozatosan mondják fel a bedőlt hiteleket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője. Szerinte több mint százezer ingatlant érintenek a végrehajtások, ez pedig azt jelenti, hogy az áprilisi kilakoltatási moratórium lejárta után két-három megyeszékhely lakosságának megfelelő tömeg kerülhet bajba.

A lap szakértői véleményekre hivatkozva azt írja, hogy egy-két banknál a bennfentes vevő jelölteknek eljuttatnak egy listát, amely felsorolja a bedőlt hitelek mögött álló ingatlanokat. Az érdeklődő megjelöli, amelyik tetszik neki, majd egy előre egyeztetett időpontban megnézheti a lakás teljes dokumentációját, utána pedig kezdődhet az alkudozás. Kovács szerint sok esetben az ügyfél nem is tud arról, hogy a bank megtette ezeket a lépéseket. Az ügyvezető szerint a tartozások eladása után nem kell sokat várni, hogy az ingatlanokat kiürítsék és a lakókat az utcára tegyék. Kovács szerint áprilisig az ügyleteket le lehet papírozni.

Forrás: MTI és Magyar Nemzet