Lakáshitelek összehasonlítása

Manapság már számtalan bank weboldala vagy más lakáshitelkalkulátor segítségével hasonlíthatjuk össze a lakáshitel ajánlatokat.

Amit fontos már jó előre tudnunk, hogy mekkora hitelt és milyen hosszú futamidőre, illetve mekkora havi törlesztőrészlet mellett szeretnénk felvenni. A lakáshitel felvétel esetén legfeljebb 35 éves futamidővel számolhatunk. Természetesen itt is jelzálogalapú hitelekről van szó. Rövidebb futamidő választása esetén magasabb törlesztő részletre lehet számítani, másrészt, annál kevesebb összeget fizet vissza a futamidő végéig.

2009-ben megszüntette a kormány a támogatott lakáshiteleket, de ez várhatólag újraindul, a döntést ezt azzal indokolták, hogy így hatalmas megtakarításra tehet szert az állam. Tehát jelen esetben csak piaci kamatozású lakáshitelek felvételére van lehetőség, így teljesen mindegy, hogy lakásvásárlásra, felújításra vagy bővítésre fordítja a felvett hitelt. A hitelek forint vagy deviza alapúak is lehetnek.

Jelenleg nem igényelhetnek hitelt akik KHR listán aktív BAR státusszal rendelkeznek. Passzív BAR lista esetén megoldható, ha ez az állapot már 6 hónapja fennáll. A hitelfelvételhez jövedelemigazolás szükséges. Lehetőség van néhány banknál kezdeti költségek (értékbecslés díj, folyósítási jutalék, földhivatali díj és esetenként még a közjegyzői díj) nélkül igényelni a hitelt. Így jóval olcsóbban tudunk hitelhez jutni.

A legideálisabb mutató a hitelek összehasonlítására a THM (Teljes hiteldíj mutató), amely megmutatja, hogy a felvett összeg és járulékos költségek milyen arányban állnak egymással.

A kormány bejelentette, hogy új típusú támogatásokat vezetnek majd be, de ezt csak egy sokkal szűkebb kör veheti majd igénybe, mint az eddigieket, és a támogatott lakáshitelt csak új lakás vásárlásához lehet igényelni.

Az új lakás hitel támogatást csak 45 évalatti többgyermekes családok igényelhetik, nem használhatják fel másra, mint a meglévő lakások korszerűsítésére, vagy új lakás vásárlására, építésére. Mint a már megszüntetett támogatások esetében, az új konstrukciónál is megmaradt az a kritérium, hogy a hitel igénylője nem rendelkezhet más ingatlannal, és másik támogatott hitellel, ha mégis van ilyen hitele, azt egy éven belül köteles visszafizetni.

Amennyiben nem vásárlásról vagy építésről van szó, hanem korszerűsítésről, ebben az esetben településtől függetlenül maximum 5 millió forint igényelhető.

Szólj hozzá!