Lakáshitel állami támogatás

Ha jogosultak vagyunk állami támogatásra, tájékozódjunk, hogyan vehetjük igénybe. Kamattámogatás jár az államilag támogatott forinthitelekhez, használt lakásra felvehető legfeljebb 5 millió forint hitel, új lakásra 15 millió forint. Azért hogy ne érjen meglepetés, érdemes körültekintően eljárni a lakásépítési, lakásvásárlási kedvezmény (szocpol) igénylésekor, mert nagyon sok feltételnek kell megfelelni. Közkeletű nevén a szocpolt csak az veheti igénybe, akivel együtt költözik a gyermeke, aki még nem töltötte be 16. életévét, vagy oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, de még nem töltötte be a 25. életévét.

További feltétel, hogy nincs lakástulajdona, vagy munkakörhöz kötött lakásbérleti jogviszonya. A megvásárolandó ingatlannak meg kell felelnie a méltányolható lakásigényben leírt szabályoknak és méltányolható költségnek. Az 5 éven belül értékesített lakás árát az épülő vagy megvásárolandó lakásra kell fordítani. További állami támogatások: Fiatalok otthonteremtési támogatása, fészekrakó hitel, utóbb született gyermek utáni lakásépítési kedvezmény, lakásvásárlási kedvezmény használt lakásra, megelőlegező kölcsön.

Állami támogatások

Fészekrakó hitel
Állami kezességvállalásnak köszönhetően akár a vételár 100%-át is felveheti hitelként
Szocpol
Vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthat, amennyiben a feltételeknek megfelel
Kamattámogatott hitel
Amennyiben az állami feltételeknek megfelel, akkor kiegészítő kamattámogatást kérhet forint alapú hiteléhez
Közalkalmazotti hitel
Állami kezességvállalásnak köszönhetően akár a vételár 100%-át is felveheti hitelként


„A kormány minden bizonnyal nem állítja vissza az államilag támogatott lakáshiteleket, másképp kívánja ösztönözni a lakáshoz jutást. A fiatalok egyre nehezebb helyzetben vannak, ezt mutatja a bérlakások iránt megnövekedett kereslet is.

Jövőre a lakás-előtakarékoskodás és az energiahatékonyság növelését célzó lépésekkel indul a kormány otthonteremtési programja – nyilatkozta a Figyelőnek Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és hozzátette: nem lesz szükség az államilag támogatott lakáshitelezés újraindítására.

Az elsődleges célunk az, hogy a meglévő 4,2 millió lakás, továbbá az ország középületei megfelelő színvonalúak legyenek és lényegesen olcsóbbá váljon a fenntartásuk. A magyar háztartások ma a havi jövedelmüknek jóval több mint 10 százalékát körüli rezsire. Ez elképesztően magas arány” – mondta a Figyelőnek adott interjújában Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkára.

Bencsik közölte, a kormány először is a szabályozási környezetet alakítja át, ezen belül az adórendszer újragondolásával családbarát elemeket vezetnek be, emellett új támogatási formákat terveznek. „Célzottan szeretnénk segíteni az energiatakarékos otthonok építését, továbbá a lakáspiacon meglévő termékeket is vonzóbbá kell tennünk” – mondta Bencsik és hozzátette: a lakás-takarékpénztári rendszer támogatása lehet az otthonteremtés egyik tartópillére.

A előtakarékosság felkészíti a családokat arra, hogy az önálló otthon megszerzése felelősséget és egyfajta szűrőt is jelent. Bancsik azt mondta: „aki előzetesen nem képes havonta félretenni 5-25 ezer forintot, az arra sem lesz képes, hogy a lakáshitelét törlessze vagy az otthona fenntartási költségeit fizesse”. A Bencsik által vázolt tervek szerint a kormány a lakás-takarékpénztárak által jelenleg kínált 8 éves maximális futamidőt 10 évre tervezi kitolni és az állami támogatás reálértékét is helyreállítanák. Az államtitkár ezzel kapcsolatban az [origo]-nak nyáron azt nyilatkozta, meg kell vizsgálni, miként lehet lakás-takarékpénztári befizetések állami támogatásának értékállóságát biztosítani, mert e maximum 72 ezer forintos, éves támogatás mértékét legutóbb közel egy évtizede indexálták. A kormányzati ciklus közepéig szeretnék 100 ezer forint fölé emelni.

Bencsik a Figyelőnek azt nyilatkozta, a jelenlegi 72 ezer forintos támogatást 108 ezer forintra növelnék, azzal a feltétellel, hogy az államilag támogatott lakás-takarékpénztárak szigorú ellenőrzése fennmarad. „Mindennek következtében a következő 4-5 évben reális esélye van annak, hogy a szerződések lakossághoz viszonyított aránya megközelítse a 20 százalékot” – fogalmazott Bencsik és hozzátette: ez a lépés ugyan többletterhet ró a költségvetésre, de a ráfordítás más alrendszereken keresztül megtérülhet.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy szerinte nincs szükség az államilag támogatott lakáshitelezés újraindítására. „Ha ösztönözzük az előtakarékoskodást, ha az adórendszeren keresztül több pénzt hagyunk az emberek zsebében, és a pályázatokon keresztül segítjük az alacsony fenntartási költségű, de mégis minőségi otthonok építőit, akkor ezzel a három eszközzel közelebb kerülünk a stratégiai célok megvalósításához.”

Forrás: origo.hu

Szólj hozzá!