Igyekezzen – jönnek magasabb kamatok!

Ugyan szigorítottak a bankok, mégis kedvező ajánlatokat találhat az, aki hitelre venne lakást. Aki kölcsönt venne fel, az jobban jár, ha minél előbb teszi meg, és hosszú kamatperiódusú hitelt vegyen fel. Igaz, ma már azok sem vennének fel kölcsönt, akik megtehetnék.

Már nincs hitelfelvételi láz
„Ma már az sem vesz lakást, az sem vesz fel hitelt, aki megtehetné” – így jellemezte a hitelezési piacot néhány héttel ezelőtt a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője. És való igaz, a válság kirobbanása óta egyre kevesebben vesznek fel hiteleket. A pécsi egyetem által végzett kutatás szerint is a magyarok leszámoltak az áruhitelekkel, és egyre kevesebben vesznek fel lakáshitelt is. „A válság egyfajta gondolkodásváltozást jelentett, az emberek elkezdtek félretenni, leszámoltak az áruhitelekkel, ugyanakkor felértékelődött a biztonság” – mondta a kutatás vezetője, Törőcsik Mária.

A Magyar Nemzeti Bank novemberi jelentése szerint a háztartások egyre kevesebb fogyasztási és lakáscélú hitelt vesznek fel. A bankoknál az első három negyedévben 150 milliárd, a pénzügyi közvetítőknél pedig további 80 milliárd forinttal esett vissza a hitelezés.

Ez egyrészt köszönhető annak, hogy már nincs az a hitelfelvevési láz, az emberek tudatosabbak lettek, másrészt a bankok is szigorítottak. A jegybank tanulmánya szerint ugyanis mind a lakáscélú hiteleknél, mind pedig a fogyasztási hiteleknél szigorítottak a bankok a hitelezési feltételeken.

2010 harmadik negyedévében a lakáscélú hiteleknél a bankok 35 százaléka, a fogyasztási hiteleknél a bankok 9 százaléka szigorított a hitelezési feltételeken. A fogyasztásra felvehető jelzáloghitelek tekintetében pedig a bankok 43 százaléka szigorított.

A szigorítás pedig az általunk megkérdezett bankárok szerint több tényezőnek is betudható. Egyrészt a kilakoltatási moratórium miatt félnek a hitelintézetek, hogy nem tudják visszakapni a fedezeteket, ha az adós nem fizet. Ráadásul ha kevesen is, de éppen emiatt nem törlesztenek rendszeresen, mivel a lakásból úgysem tudják őket kitenni április 15-ig. Az MNB tanulmánya szerint azonban a szigorítás a devizahitelezés leállításának is köszönhető, a devizában történő hitelkihelyezés megtiltását további „szigorításnak értékelték”.

Most érdemes forinthitelt felvenni
„A szigorítás ellenére, aki hitelt akar felvenni, az kap. Azok a bankok, melyek a hitelezési piacon még aktívak, meglehetősen jó ajánlatokat kínálnak” – mondta a hiteltanácsadással foglalkozó Benks.hu ügyvezető igazgatója. Lippner Tamás azonban azt elismeri, hogy a bankok valóban szigorúbbak lettek. A jogszabályi előírásoknak köszönhetően ugyanis az eddigiekhez képest sokkal jobban ügyelnek a jövedelmek igazolására. Korábban ugyanis azok is felvehettek hitelt, akik nem igazolták azt, hogy miből élnek, hitelük fedezetéül egy ingatlan szolgált. Ma ez már nem elegendő, mindenképpen igazolni kell a megfelelő jövedelmet.

A hitelintézetek forint alapú lakáshitel-ajánlatait végignézve egyébként az egy évvel ezelőttiekhez képest kedvezőbbnek tűnnek, már 6-7 százalékos THM mellett is lehet hitelhez jutni. Igaz, a jó hitelekhez 20-25 százalékos önerővel kell legalább rendelkezni.

A devizahitel-stop és a svájci frank árfolyamának elszállása után az is kijelenthető, hogy most jobban jár az, aki felvesz lakáshitelt, mint az, aki néhány évvel ezelőtt svájci frankban adósodott el. Legalábbis a havi törlesztőrészleteket tekintve mindenképpen. Az az évekkel ezelőtti tétel ugyanis már nem igaz, hogy a forinthitelek havi törlesztője másfélszer annyi, mint aki devizában vett fel kölcsönt. Körülbelül június óta a forinthitelesek havonta néhány ezer forinttal kevesebbet törlesztenek, mint a frankhitelesek.

Ha valaki most venne fel 10 millió forintot 20 éves futamidőre ingatlanvásárlás céljából, annak 78-80 ezer forintot kellene havonta törlesztenie. Lippner Tamás is azt mondja, ha valaki hitelfelvételen töri a fejét, az ne várjon, most érdemes aláírni a kölcsönszerződést. A jegybanki alapkamatot ugyanis a monetáris tanács elkezdte felemelni, és úgy tűnik, ez a tendencia folytatódhat. Így aki most hosszabb kamatperiódusú hitelt vesz fel, az jobban jár, hiszen kivédheti, ha az alapkamatot ismét emelnék.

Forrás: Hirszerzo.hu