Idén is igényelhető a fiatalok lakásszerzési programja

A lakásvásárlási tervek megvalósításához nyújtott állami támogatások rendszere alaposan átszerveződött: 2012-től megváltozott feltételek mellett, de újra igényelhető a vissza nem térítendő támogatásként adott szociálpolitikai kedvezmény, és élhetsz a kamattámogatott lakáshitel lehetőségével is, ha új vagy használt lakást szeretnél vásárolni.

A kormány otthonteremtési támogatásának részletei, illetve az igénybevétel feltételei már nyilvánosak, a Magyar Közlöny 2011. december 29-i számában jelentek meg. A fiatalok lakáshoz jutását viszont az új csomagon kívül egy korábbi lehetőséggel is segítik, még mindig elérhető ugyanis a fészekrakó kölcsön.

Kezdő fizetés mellett és nagyobb összegű megtakarítás nélkül nincs könnyű dolguk a fiatal pároknak és kisgyermekes családoknak a lakáshoz jutást illetően. Ehhez szeretne segítséget nyújtani a fészekrakó program, amely célzottan a fiatalabb korosztály lakásvásárlását támogatja. A program lényege, hogy az állam kezességvállalásának köszönhetően az igénylő magasabb összegű hitelhez juthat, mint egy normál lakáshitel esetében.  Budapest.

A program keretében az állam kezességet vállal arra a hitelrészre, amely a fiatalok számára nem lenne elérhető normál lakáshitel konstrukcióban. A hitelcél, vagyis a megvásárolni vagy felépíteni kívánt ingatlan lehet összkomfortos lakás, lakóház, illetve családi ház. A hatályos törvények értelmében a hitel jelenleg csak forint alapon igényelhető, ám felhasználhatod új építésű és használt lakás vásárlására is.
Ki veheti igénybe?

A hitel feltételei pontosan meghatározzák azoknak a körét, akik igénybe vehetik: jogosultak a 18-35 év közötti házastársi vagy élettársi kapcsolatban élők, illetve egy egyedülálló is abban az esetben, ha az illető gyermeket nevel. Az igénylők tulajdonában nem lehet lakóingatlan, és nem rendelkezhetnek állandó lakáshasználati joggal, valamint munkakörhöz kötött lakásbérlettel sem. Az is kizáró ok, ha a megvásárolni kívánt lakóingatlan az adós egy közeli hozzátartozójának tulajdonában van.

A kölcsönfelvevőnek és élettársának vagy házastársának, de az együtt költöző családtagoknak sem lehet állami kamattámogatású lakáskölcsönük. Ha mégis lenne ilyen a neveden, akkor azt köteles vagy a hitelszerződés aláírásától számított egy éven belül visszafizetni. Alapfeltétel az is, hogy az igénylő adatai nem szerepelhetnek a BAR-listán.
Egyéb feltételek

További feltételként szerepel, hogy a fészekrakó hitel által finanszírozott ingatlanban tulajdonjoghoz kell jutnia a házastársaknak, élettársaknak, illetve a gyermeket nevelő személyeknek. Tulajdonjogot szerezhet a támogatott személy kiskorú gyermeke is, ám ebben az esetben szükség van az illetékes gyámhatóság hozzájárulására is. A fészekrakó hitel keretében megvásárolni kívánt lakóingatlan vételárát szintén jogszabály rögzíti.

Ha új lakást építesz vagy vásárolsz, akkor a telekár nélkül számított vételár, ami az áfát is tartalmazza, illetve az építési összköltség nem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településen pedig a 12 millió forintot. Használt lakóingatlan vásárlásakor vagy építésekor pedig az ingatlan vételára Budapesten és a megyei jogú városokban nem lehet több12 millió forintnál, egyéb településen pedig 8 millió forintnál.

A maximálisan felvehető fészekrakó hitel összege az adott lakóingatlan vételárának, vagy új ingatlan esetén a telekár nélkül számított áfát is tartalmazó vételárnak, illetve építési költségnek a 70%-a lehet. A hitelképességet jövedelemvizsgálat során kell igazolni, amit a pénzintézet végez el a háztartás bevételei, kiadásai és a hitelösszeg havi törlesztőrészlete alapján. Az állam kezességvállalásáért pedig a folyósításkor díjat kell fizetned – ez az állam által garantált hitelrész összegének 2%-a.

Támogatónk: Budapesti szolgáltatások