Idén is igényelhető a fiatalok lakásszerzési programja

A lakásvásárlási tervek megvalósításához nyújtott állami támogatások rendszere alaposan átszerveződött: 2012-től megváltozott feltételek mellett, de újra igényelhető a vissza nem térítendő támogatásként adott szociálpolitikai kedvezmény, és élhetsz a kamattámogatott lakáshitel lehetőségével is, ha új vagy használt lakást szeretnél vásárolni.

A kormány otthonteremtési támogatásának részletei, illetve az igénybevétel feltételei már nyilvánosak, a Magyar Közlöny 2011. december 29-i számában jelentek meg. A fiatalok lakáshoz jutását viszont az új csomagon kívül egy korábbi lehetőséggel is segítik, még mindig elérhető ugyanis a fészekrakó kölcsön.

Olvass tovább

Lakáshitel állami támogatás

Ha jogosultak vagyunk állami támogatásra, tájékozódjunk, hogyan vehetjük igénybe. Kamattámogatás jár az államilag támogatott forinthitelekhez, használt lakásra felvehető legfeljebb 5 millió forint hitel, új lakásra 15 millió forint. Azért hogy ne érjen meglepetés, érdemes körültekintően eljárni a lakásépítési, lakásvásárlási kedvezmény (szocpol) igénylésekor, mert nagyon sok feltételnek kell megfelelni. Közkeletű nevén a szocpolt csak az veheti igénybe, akivel együtt költözik a gyermeke, aki még nem töltötte be 16. életévét, vagy oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, de még nem töltötte be a 25. életévét.

Szocpol és más állami támogatások…

Körültekintően járjon el a szocpol vagy más állami támogatások igénylésekor. A szocpol felvételnél előfordulhat egy olyan buktató, hogy ha nem felel meg minden szabálynak, akkor elutasítják az igénylést. Az után az eltartott gyermek után lehet igényelni, aki együtt költözik az igénylővel, és 16. életévét még nem töltötte be, vagy ha 16 éves elmúlt, de még nem töltötte be a 25. életévét és oktatási intézmény nappali tagozatán tanul. A gyermeket – a teljes ellátást biztosító intézetben tanuló gyermek kivételével – az építtetővel (vásárlóval) közös háztartásban élőnek kell tekinteni akkor is, ha tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem az építtető (vásárló) lakásában lakik.