Akár nyerni is lehet az árfolyamgáttal

Olyan devizahitelesek is élhetnének az árfolyamgát lehetőségével, akik már 180 forint feletti svájci frank árfolyamon vettek fel lakáshitelt – írja a Napi Gazdaság.

Miközben nem csitul a vita azzal kapcsolatban, hogy a kormánypárt miért kedvezne az átlagos lakáshitelösszegnél akár háromszor-négyszer nagyobb kölcsönt felvevőknek azzal, hogy 30 millió forintos hitelösszegig engedné az árfolyamgát igénybevételét, a piaci szakértők egy másik ponton is aggályosnak találják a szabályozást.

A beterjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis az árfolyamgát intézményével minden devizahiteles lakáshitel-felvevő élhet, attól függetlenül, hogy mikor, milyen árfolyamon vette fel a kölcsönt. Ez azt jelenti, hogy akár azok is élhetnek az új lehetőséggel, akik 2009 novembere után, 180 forintos árfolyam felett vettek fel svájci frank alapú hitelt, a deviza-jelzáloghitelek bejegyzését tiltó törvény ugyanis csak 2010 augusztusában (204−208 forint közötti árfolyam mellett) lépett hatályba – írja a Napi Gazdaság.

Az árfolyamgát szabályai szerint a 2009 novembere és 2010 augusztusa között hitelt felvevőknek az egészhez képest nem túlzottan jelentős tábora ennek értelmében úgy élhet az árfolyamgát lehetőségével, hogy a folyósítás árfolyama alatti értéken törleszt az átmeneti időszakban, mert bár 180 feletti árfolyamon vették fel a hitelt, most mégis ezen az árfolyamon törleszthetnek.

A kérdéssel kapcsolatban a bankok és a kormány között tavaly decemberben létrejött megállapodás sem tartalmaz semmiféle korlátozást.

Forrás: hvg.hu