Devizahitel-törlesztés adómentes béren kívüli juttatásból

A Cafetéria Egyeztető Tanács azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításával legyen adómentesen juttatható a munkáltatók által a vissza nem térítendő lakástámogatás formájában a devizahitelnek az a része, amely az eredeti törlesztőrészlet és a jelenleg fizetendő törlesztőrészlet nagysága között van.

A munkáltatók a cafetéria-keretük terhére adómentesen támogathatnák dolgozóik lakáshitel – törlesztését. A gondoskodó munkáltatók gazdasági és hr-vezetőiből alakult Cafetéria Egyeztető Tanács jogásza, Renneczéder Éva a Gazdasági Rádiónak nyilatkozott javaslatuk részleteiről, amelyek itt meghallgathatók.

A cafetéria választható béren kívüli juttatást jelent. A munkáltatók mindig elkülönítenek egy összeget, amelyet munkavállalóik életkörülményeinek javítására szánnak. Ebbe a hideg – és melegétel-utalványoktól az üdülési csekken keresztül a kultúráig sok minden belefér. A cafetéria rendszere körülbelül 5 évvel ezelőtt futott fel, de a válság miatt az eredeti céljukat elvesztették ezek a juttatások.

Ilyen például az üdülési csekk, amelyet már egy másodlagos, illegális piacon adnak-vesznek, vagyis a készpénzt pótolják, és az eredeti juttatáshoz nem jutnak hozzá a munkavállalók. Egyebek között a budapesti Vidám Park jegypénztára előtt kínálják eladásra az üdülési csekkeket.

Évente 520 milliárd forint a cafetéria-juttatás, amelyből mintegy 3 millióan részesülnek. A devizahitelesek mintegy 800 ezren vannak. A két csoport jelentős mértékben átfedi egymást. Az Egyeztető Tanács feltételezése szerint azok a munkavállalók, akik a devizahitelük törlesztési terhei miatt már ennivalót is nehezen vásárolnak, nem az üdülési csekket fogják választani, amelyet csak árfolyamveszteséggel és a lebukás veszélye mellett tudnának értékesíteni, hanem a hiteltörlesztésre fordítható támogatást.

A Cafetéria Egyeztető Tanács azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításával legyen adómentesen juttatható a munkáltatók által a vissza nem térítendő lakástámogatás formájában a devizahitelnek az a része, amely az eredeti törlesztőrészlet és a jelenleg fizetendő törlesztőrészlet nagysága között van. Ez a törlesztési támogatás a munkáltatói cafetéria-keretből származik, és ha a munkavállaló ezt választja, akkor adómentesen befizetheti a munkáltatói pénzt a saját devizahitelének törlesztésére.

Mindez nem jelent további terhet a költségvetés vagy a bankok számára. Sőt, kevesebb lesz a bedőlt hitelek aránya, a munkáltatók pedig lojális munkavállalókkal tudnak együtt dolgozni – állítják a hr-vezetők. Ezeket a juttatásokat csak a pénzintézeteken keresztül lehetne igénybe venni, vagyis adózási szempontból is teljesen biztonságos lenne. Idővel akár egyéb lakáshitelekre is kiterjeszthető lesz a konstrukció.

Forrás: gazdasagiradio.hu