Frankhitelek FIX árfolyamon ?

A Hírszerző banki értesülései szerint az Orbán-kabinet azt fontolgatja, hogy a svájcifrank-hiteleseknek 3,5 évig 190 forint környéki árfolyam szerint kell majd törleszteniük. Ha a tényleges árfolyam magasabb lesz, időben viszont kinyúlik a törlesztés. Ráadásul a konstrukció vagy 80 milliárd forint közpénzt is igényelne.

A ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené a svájci frank árfolyamát az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől – értesült a Hírszerző. Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet: ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze.

A kormány úgy oldaná meg a devizahitelesek problémáját, hogy három és fél évre, egy alacsonyabb szinten rögzítené a svájcifrank-hitelesek törlesztési árfolyamát, mellyel az adósokat mentesítené az árfolyamkilengések miatt bekövetkező törlesztőrészlet növekedéstől – tudta meg az internetes lap banki forrásoktól. A svájci frank árfolyamát egy jegybankhoz közel álló forrásuk szerint 190 forint környékén fixálnák.

Az ügyfelek számára a dolog lényege az lenne, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyam. Tehát ha az említett 190 forint felett alakulna, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének (jelenleg körülbelül 210 forintba kerül egy svájci frank). Ez egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél havi 13 ezer forintost könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki, úgymond „viszonylag alacsony kamattal”.

A három és fél év leteltével azonban az adósoknak fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is. Arról, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre csak találgatások vannak. Amennyiben ugyanis az adósoknak a 3,5 év leteltével el kell kezdeniük törleszteni az új hitelt is, az jelentős terhet jelenthet majd számukra. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy például csak a futamidő végén kell majd törleszteniük.

Ez a megoldás a még fizetőképes, jelenleg is törlesztő devizahiteleseken segítene (közülük is csak a svájci frankhiteleseken, a devizahitelesek 90 százalékán). Arra a több mint 100 ezer családra azonban, amelyeket most a kilakoltatási moratórium véd attól, hogy utcára kerüljenek, a kormánynak más megoldást kell majd találnia.

A bankoknak az árfolyamkülönbözet három és fél évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat, ugyanis hatalmas összeg gyűlik majd össze a virtuális számlákon, melynek ellensúlyozására a bankoknak forrásokat kell találniuk. Ha például az egész időszak alatt átlagosan 20 forint lesz a különbség a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között (tehát átlagosan 210 forintba fog kerülni egy svájci frank, mint most), akkor a kamatokat nem számítva körülbelül 100 milliárd forintnyi új hitel halmozódik fel az időszak végére.

A Hírszerző értesülései szerint a magyar kormány akár 80 milliárd forint közpénzt is fordíthat egy igen bonyolult devizaspekulációs ügyletre, melynek révén védené a hazai bankokat a svájci frank árfolyamkockázatától.

A jelenlegi kilátások szerint ugyanis a svájci frank tovább fog erősödni az euróval szemben. Ez, mint azt az utóbbi hónapokban többször megtapasztalhatták az adósok, azt eredményezi, hogy egyre több forintba kerül egy svájci frank. A következő évekre akár 230-240 forint feletti árfolyamot sem tartanak kizártnak a devizapiaci elemzők.

Forrás: Nol.hu