Lakáshitel adókedvezmény

Mikor és ki veheti igénybe a lakáshitel-törlesztéssel kapcsolatos kedvezményt?

Lakáshitellel kapcsolatos szja-kedvezmény érvényesítési idejével kapcsolatban mindenhol ezt olvasom: „Nem korlátlan ideig vehető igénybe adókedvezmény, hanem csak a hitel felvételének évében és további négy évig. Azok a gyermekes családok, akik nem jogosultak szocpolra (mert például nem új lakást vesznek vagy építenek, vagy nagyobb lakásba költöznek, de nincs három gyermekük), gyermekenként további egy évig igénybe vehetik a kedvezményt, ha a gyermek után családi pótlékra jogosultak. Például az a család, ahol két gyermek van és használt lakás vásárlásához vettek fel hitelt, hét évig jogosult adókedvezményre.”

Mi 2005-ben vettünk fel lakáshitelt, ami az érvényesítés egyéb feltételeinek megfelel, ezért 2009-ig igénybe is vettük a kedvezményt. 2010 szeptemberében ezt a hitelt végtörlesztettük. 2010 októberében született egy gyermekünk, aki után családi pótlékra vagyunk jogosultak. Ezek alapján érvényesíthetjük az adókedvezményt 2010-re vonatkozóan is?

Az idézőjeles leírás teljesen pontatlan. Helyesen az így szól:

A lakáshitel-törlesztés kedvezménye 2007-től szűnt meg, de ha a törlesztést 2007. január 1. előtt megkezdték, a kedvezmény a 2006-ban hatályos feltételekkel még érvényesíthető minden olyan adóévben (utoljára a 2015-ről szóló adóbevallásban), amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló, tehát a törlesztési időszakban született) gyermeke van, akkor ha

– a hitel részben vagy egészben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön,
vagy
– az adós sem lakásépítési kedvezményre („szoc.pol”-ra), sem megelőlegező kölcsönre nem volt jogosult.

Az Ön esetében a 2010-es érvényesíthetőség tehát attól függ, hogy a szerződés szerinti lejárat megelőzte-e a baba októberi születését. Akkor jár a kedvezmény, ha a lejárat későbbi volt, és a szeptemberi végtörlesztést előtörlesztés jelleggel teljesítettétek.

Forrás: adozona.hu